Terror

Négy francia áldozata van az elefántcsontparti terrortámadásnak

Még nem ismert néhány többi áldozat személyazonossága.

2016.03.14 22:26MTI

Négy francia áldozata van az előző napi elefántcsontparti dzsihadista terrortámadásnak, amelyben 15 civil és a biztonsági erők három tagja, továbbá három támadó vesztette életét - közölte hétfő este a francia elnöki hivatal, miután Francois Hollande francia és Alassane Outtara elefántcsontparti elnök telefonon beszélt egymással.

A közlemény szerint súlyosbodott a veszteségmérleg, miután négyre emelkedett a francia áldozatok száma. Korábban azt lehetett tudni, hogy a fővárostól mintegy negyven kilométerre található Grand Bassam nevű üdülőhelyen vasárnap megölt 15 civil áldozat között legalább egy francia is volt.

"Franciaország támogatni fogja Elefántcsontpartot a terrorizmus elleni küzdelem érdekében hozott kezdeményezésekben, és úgy gondolja, hogy a terrorcsoportok által fenyegetett valamennyi ország közötti együttműködésnek - mégpedig Nyugat-Afrikában - erősödnie kell" - olvasható a közleményben.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Jean-Marc Ayrault, a francia diplomácia vezetője kedden Abidjanba utazik, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását az afrikai országgal.

A francia külügyminiszter hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a dzsihadisták célpontjai "az európaiak, s azon belül is Franciaország voltak, ugyanakkor Elefántcsontpart is, amely most lábalt ki a tragikus politikai nehézségekből, és éppen most épül újjá politikailag és gazdaságilag". "Erre a változásra, erre a reményre is támadtak a terroristák" - tette hozzá.

Még nem ismert valamennyi áldozat személyazonossága. Németország azt közölte, hogy az abidjani Goethe Intézet igazgatója is meghalt a támadásban. A Le Monde című francia napilap úgy értesült, hogy libanoni, Burkina Fasó-i és mali állampolgárok is vannak az áldozatok között.

A támadást az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) vállalta magára. A biztonsági erők a helyszínen három támadóval végeztek, és nem hattal, ahogy arról az első jelentések szóltak. A Le Monde szerint két terroristát még nagy erőkkel keres a helyi rendőrség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.