Bűnügy

A papi pedofília áldozataival találkozott Rómában Sidney érseke

"Ha a papok által elkövetett szexuális visszaélések elleni fellépésben változás történik, az a mi érdemünk, nem az egyházé."

2016.03.04 12:08MTI

David Ridsdale, az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett szexuális visszaélések egyik áldozata Rómában a pedofíliavádak ügyében meghallgatott George Pell bíborossal, Sydney érsekével találkozott.

George Pellt, Sydney érsekét, a vatikáni gazdasági titkárság prefektusát négy napon át az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága tanúként hallgatta meg. A bíboros egy római szállodából videókonferencián válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A meghallgatásra az Ausztráliában papok által elkövetett szexuális visszaélések egykori gyermekáldozatai közül tizenhatan Rómába érkeztek. Az utolsó napon George Pell személyesen találkozott a ma már felnőtt férfiakkal és családtagjaikkal. A több órás találkozó zárt ajtók között zajlott. George Pell ezt követően úgy nyilatkozott: "ha a volt áldozatok közül csak egy is öngyilkosságot követett el, már az is túl sok volt!" A bíboros együttműködést ígért az áldozatok segítésében. Meghallgatása során úgy fogalmazott, hogy "nem lehet védeni a védhetetlent". Kijelentette: "a katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében". Ugyanakkor "egyéni tévedésnek, egyéni kudarcnak" nevezte az egyes papok által gyermekeken elkövetett erőszakot.

A Rómába érkezett volt áldozatok levelet írtak Ferenc pápának, amelyben támogatását kérték többek között annak a számos áldozatnak a támogatására, akik "eddig nem beszéltek és segítségre van szükségük". A George Pell kijelentéseit hallgató volt áldozatok szerint nem hihető, hogy a bíboros ne tudott volna a paptársai által elkövetett esetekről.

David Ridsdale - aki ellen saját pap-nagybátyja követett el négy éven át sorozatos erőszakot az ausztráliai Ballarat város egyik katolikus iskolájában - azt mondta, hogy az iskolában "rendszeres és intézményes" volt a gyerekek elleni szexuális visszaélés.

"Ha változás történik, az a mi érdemünk, nem az egyházé" - mondta David Ridsdale.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezték. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas évei között történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

A visszaélések áldozatait képviselő L'Abuso olaszországi egyesület adatai szerint az utóbbi tíz évben Olaszországban kétszáz pappal szemben emeltek vádat és mintegy százhúsz esetben született jogerős ítélet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.