Illegális bevándorlás

Ez lehet a migránsok új útvonala

Jön a tavasz, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy több százezren indulhatnak el Szíriából Európa felé. Több úton is eljuthatnak Nyugat-Európába.

2016.02.09 15:36ma.hu

A nyugati célországokban zárulnak a határok, a nem uniós balkáni tranzitállamok ezért attól félnek, hogy náluk rekednek a migránsok. Pici és szegény országok, de próbálják megvédeni magukat.

Horvátországban új kormány alakult januárban, amely alapvetően a magyar vonalat követi a migráció kérdésében. Macedóniának volt már tavaly is egy kísérlete a migránsáradat megfékezésére, akkor azonban az nem sikerült. Most Bulgáriával is tárgyalnak arról, hogy esetleg közösen is zárnának határt, mivel Szlovénia is elkezdett kerítést építeni - sorolta Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

ma.hu

Úgy vélte, ha megépül az újabb macedón határzár a görög határon, akkor nyugatabbra, Albánia felé indulhatnak el a bevándorlók, Montenegrón át Horvátország felé. Az sem elképzelhetetlen, mondta, hogy Albániából a tengeren át Olaszország felé veszik az irányt. A ’90-es években volt már egy nagyon komoly migrációs hullám Albániából, így létezik egy „bejáratott útvonal” erre - mutatott rá.

Hozzátette: Olaszország kész a szükséges lépések megtételére. Három regisztrációs pont már épült az országban, és terveznek még további kettőt, hármat. A belügyminiszter már bejelentette, hogy fontolgatják egy felállítását az Albániához közeli Puglia tartományban - közölte Angyal Ágnes.

A kutató szerint egy esetleges balkáni összefogással és határzárással az összes északabbra lévő állam védhető lenne. A tavaly őszi ellenségeskedés után ők is láthatják, hogy inkább a kooperáció visz előre - húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.