Járvány

Kifüstölik a zikavírust terjesztő szúnyogokat

Közös akciótervben állapodtak meg a közép-amerikai országok a zikavírus terjedésének megfékezése érdekében.

2016.02.04 13:35MTI

A guatemalai egészségügyi miniszter, Alfonso Cabrera helyi idő szerint szerdán azt mondta, hogy hivatali kollégáival egy videokonferencián határoztak a zikaláz elleni közös fellépésről. A fő cél nagyobb védelmet nyújtani a terhes nőknek a fertőzés elkerülése végett, a legsürgetőbb intézkedésként pedig a kórokozót terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) szaporodási helyeinek - többnyire pocsolyáknak és háborítatlan állóvizeknek - füsttel történő fertőtlenítését jelölték meg.

A szóban forgó 13 közép-amerikai ország egészségügyi miniszterei megállapodtak abban is, hogy új információs rendszert építenek ki annak biztosítására, hogy a megelőzést célzó és az ezek ellenőrzését szolgáló intézkedéseket végrehajtsák a közös határok mentén.

Nehezen követhető a vírus


Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy több adatra és mintára lenne szüksége a zikavírus által leginkább érintett Brazíliából annak megállapításához, hogy valóban van-e összefüggés a kórokozó és a dél-amerikai országban kóros kisfejűséggel (mikrokefáliával) világra jött csecsemők megnövekedett száma között.

Brazíliában tavaly október óta csaknem négyezren születtek ilyen rendellenességgel.

A hiányzó információk miatt az amerikai és európai laboratóriumok arra kényszerülnek, hogy a korábbi járványok idejéből származó mintákkal dolgozzanak, ami hátráltatja a diagnosztikai vizsgálatok, gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését célzó erőfeszítéseket.

Tudósok az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva azt mondták, hogy ezáltal a vírus fejlődésének nyomon követése is nehézkes.

sott.net

Bürokratikus akadályok Brazíliában

A probléma forrásának a brazíliai jogszabályok tűnnek, amelyek értelmében a brazil kutatóknak és intézeteknek tilos genetikai anyagot megosztaniuk, beleértve a zikavírust és más kórokozókat tartalmazó vérmintákat is.

Brazília elnöke felszólította a lakosságot, hogy segítsen a zikavírust terjesztő egyiptomi csipőszúnyog elleni harcban. Dilma Rousseff a televízióban és rádióban helyi idő szerint szerda este sugárzott beszédében hangsúlyozta, hogy a zikaláz legyőzésének egyetlen módja a rovar szaporodásának megállítása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a kórokozó által okozott megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Kolumbiában már több mint 20 ezer, zikavírussal fertőzött embert regisztráltak, míg Mexikóban a hatóságok szerdai közlése szerint 34 ember fertőződött meg a vírussal, az országban további három ember pedig külföldi tartózkodása idején kapta el a kórt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.