Nem csak szúnyogcsípéssel terjedhet a kór

Nemi úton is terjedhet a zikavírus - aggódik a WHO

A dallasi fertőződött nem járt külföldön az utóbbi időben. A hatóságok szerint a vírussal olyan ember fertőzte meg, aki nemrégiben Venezuelában volt, és akivel szexuálisan érintkezett.

2016.02.03 15:03MTI

Kedden azonosítottak egy esetet az egyesült államokbeli Dallas-ban, amelynél a feltételezés szerint nem szúnyogcsípés okozta a fertőzést, hanem szexuális együttlét. Az Egészségügyi Világszervezet alaposabb vizsgálatot szeretne az esettel kapcsolatban, amelynek során egy venezuelai út során megbetegedett ember fertőzhette meg a pácienst.

Dallasban kedden azonosították a zikavírussal fertőzött első beteget.

A helyi egészségügyi tisztségviselők szerint az illető szervezetébe nem szúnyogcsípés révén, hanem szexuális úton került a vírus.

A WHO az eset alaposabb vizsgálatát sürgette, hogy kétséget kizáróan kiderülhessen, valóban terjedhet-e nemi úton is a vírus, és ha igen, akkor mennyi a fertőzés esélye, hány szexuális együttlét esetén válik veszélyesen valószínűvé.

A dallasi fertőződött nem járt külföldön az utóbbi időben. A hatóságok szerint a vírussal olyan ember fertőzte meg, aki nemrégiben Venezuelában volt, és akivel szexuálisan érintkezett.

Az információt megerősítette az amerikai járványügyi hivatal (CDC) laboratóriuma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.