Kényszerleszállás

Robbanás ütött tátongó lyukat a gép oldalába

Az első vizsgálatok robbanóanyag-maradványt azonosítottak azon a szomáliai repülőgépen, amely kedd délután kényszerült visszatérni a mogadishui repülőtérre, miután egy robbanás tátongó lukat ütött a gép oldalán.

2016.02.03 13:44MTI
Fotó: Daily Mail

A CNN-nek szerdára virradó éjjel nyilatkozó forrás azt is megerősítette a hírtévének, hogy egy ember kizuhant a D3159-es számú járaton közlekedő, Airbus A321-111-es repülőgépből.

A robbanás okáról kedden egymásnak ellentmondó közlések hangzottak el.

A kelet-afrikai ország miniszterelnöki szóvivője, Abdisalam Aato, valamint a Daallo légitársaság vezérigazgatója, Mohammed Ibrahim Yassin úgy nyilatkoztak, hogy még korai lenne kimondani, hogy pokolgép okozta a repülőn bekövetkezett robbanást.

A szomáliai légiforgalmi hatóság szerdán azt közölte, hogy egyelőre nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Ali Mohamoud, a hatóság egyik tisztviselője elmondta, hogy a gépet a leszállópályáról egy magán hangárba vontatták, s a vizsgálatba külföldi szakembereket is bevontak.

A Daallo szomáliai légitársaság kedd délután Dzsibutiba induló utasszállító gépén a felszállás után mintegy öt perccel ütött ki tűz, majd robbanás történt, amely lyukat ütött a gép egyik oldalán, a szárny fölött. A pilóta visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a mogadishui repülőtéren. Egy helyi légiforgalmi tisztségviselő közlése szerint a fedélzeten lévő 74 utas közül ketten könnyebben megsérültek a gép leszállás utáni kiürítésekor.

A szomáliai hatóságok az incidens után néhány órával a szomáliai fővárostól mintegy 25 kilométerre északra bukkantak rá egy megégett holttestre, amely a feltételezés szerint a Daallo Airlines gépéből kizuhant utasé lehet.

Az amerikai hírtévé honlapjára feltett, egy utas által még a levegőben készített mobiltelefonos videofelvételen jól látszik az utasok reakciója és a robbanás okozta roncsolás. A repülőtér betonján, utólag készült képsorok azt mutatják, hogy a detonáció közel akkora nyílást ütött, mint amekkora a gép ajtaja.

A mogadishui nemzetközi repülőtér egyik tisztségviselőjének becslése szerint a Dzsibutiba tartó gép 4-4,5 kilométer magasan lehetett, amikor a robbanás történt.

"Azt hiszem, hogy egy bomba volt" - mondta a gép szerb pilótája, akinek szavait a Blic című belgrádi napilap idézte. "Szerencse, hogy a vezérlő berendezések nem sérültek meg, így vissza tudtam fordulni és letenni a gépet a reptéren. Semmi ehhez fogható nem történt még az eddigi repüléseim során. Az utastérben megszűnt a légnyomás. Hála istennek, hogy jól végződött" - mondta a 64 éves pilóta.

Ha igaznak bizonyulna is, hogy pokolgép okozta a robbanást, egyelőre egyetlen terrorcsoport sem jelentkezett, hogy magára vállalja a történteket.

A Szomáliában és környékén az utóbbi időben történt súlyos terrorcselekmények egy részét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab követte el. Az iszlamista szervezet fegyveresei január második felében a szomáliai főváros egyik tengerparti étterme ellen intéztek támadást, legalább húsz ember halálát okozva. Néhány nappal korábban pedig több tucat kenyai katonát öltek meg abban a támadásukban, amelyet az Afrikai Unió békefenntartóinak egyik bázisa ellen hajtottak végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.