Illegális bevándorlás

Lengyelországban embercsempész bandát lepleztek le

Embercsempészet miatt indított eljárást a lengyel ügyészség egy lengyel-szíriai házaspár, valamint az általuk alkalmazott lengyel sofőrök ellen.

2016.02.02 15:50MTI

Az eljárást több hónapos nyomozás előzte meg, melynek eredményeként őrizetbe vettek egy Krakkóban élő szíriai állampolgárt és lengyel feleségét azzal a gyanúval, hogy 2014 második felében bűnbandát szerveztek, mely a balkáni útvonalon Európába érkező migránsok szállításával foglalkozott.

Előzetes megállapítások szerint a házaspár 500-750 euró fejében mindenekelőtt szíriai és iraki migránsokat juttatott Lengyelország területére, többek között egy krakkói szállásra. Verbuválási helyük egy ausztriai muzulmán művelődési központ környéke volt. A migránsokat főleg Németországba, Hollandiába, Dániába és Svédországba vitték tovább.

A banda irányítói - akik a bűncsoport szervezése miatt 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők - nem ismerték be tetteiket, a sofőrök viszont igen. A csoport az eddigi adatok szerint 97, arab országokból származó személyt csempészett tovább.

A német, szlovák, osztrák és magyar hatóságokkal együttműködő lengyel nyomozók szerint a le nem zárt ügy csak a jéghegy csúcsa.

Lengyelországban eddig nem számoltak be embercsempész bandák felderítéséről. Tavaly októberben a lengyel határőrség 26 személy őrizetbe vételéről tájékoztatott, akik főleg az Európába már megérkezett pákisztáni állampolgárok tartózkodásának legalizásával, hamis személyazonossági okmányok kiállításával foglalkoztak. Az akciót a lengyel és a spanyol hatóságok egymással együttműködve hajtották végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.