Illegális bevándorlás

Hatvanezer migráns haladt át Szerbián januárban

Szeptemberben és októberben akár a 11 ezret is meghaladta a naponta érkezett bevándorlók száma.

2016.02.02 15:47MTI

Januárban mintegy 60 ezer migráns haladt át Szerbián, ami a tavalyi egész éves adatok tíz százaléka, és tavasszal újabb erőteljes hullámra kell számítani - hangzott el a szerbiai parlament szociálisügyi bizottságának keddi ülésén Belgrádban.

Milenko Bozovic, a szerb határőrség vezetője az adatokat ismertetve elmondta, hogy naponta körülbelül kétezren lépnek be az országba, ami jelentősen kevesebb a tavaly őszi adatoknál. Szeptemberben és októberben akár a 11 ezret is meghaladta a naponta érkezett bevándorlók száma. A migránsválság kirobbanása óta ugyan mintegy 660 ezren haladtak át Szerbián, eddig azonban mindössze körülbelül hatszázan kértek menedékjogot.

November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. Január közepén tovább szigorítottak a határellenőrzésen, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket.

A határőrség vezetője kiemelte, hogy a migránsválság kirobbanásakor Szerbia gyorsan reagált, és elsőként kezdte meg a migránsok regisztrálását, illetve adataik biometrikus feldolgozását, hogy kiszűrje az esetleges terroristákat.

Szerbiában hamarosan új menekültügyi törvényt fogadnak el, amely a tervek szerint a migránsokat és a szerb állampolgárokat is jobban védi majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.