Illegális bevándorlás

Megnyílt a harmadik regisztrációs központ Olaszországban

A szicíliai Pozzallóban megnyílt Olaszország harmadik európai uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központja (hot spot).

2016.01.21 16:47MTI

A másik két olaszországi hot spot közül az első novemberben Lampedusa szigetén, a második decemberben a szintén szicíliai Trapaniban nyitotta meg kapuit. A délkelet-szicíliai nagyvároshoz, Ragusához közeli Pozzallóban kedd óta működik regisztrációs központ.

A hot spotokon az olasz partokra illegálisan érkező bevándorlókat azonosítják és nyilvántartásba veszik őket. A többségében dokumentumok nélkül érkező migránsokat lefényképezik és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A menekültkérelmeket is a regisztrációs központokban lehet benyújtani.

A három közül a legnagyobbnak számító lampedusai központban négyszáz embert tudnak egyszerre befogadni, és napi másfélszázat regisztrálni.

Az olaszországi hot spotok munkáját az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR), valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) helyi munkatársai segítik.

Olaszország arról állapodott meg még szeptemberben az Európai Unióval, hogy hat regisztrációs központot nyit a területén. Ezért cserébe Róma ígéretet kapott arra, hogy a következő két évben mintegy negyvenezer bevándorlót helyeznek át Olaszországból más európai tagállamokba. Az áthelyezések októberben kezdődtek el, eddig közel kétszáz szíriai és eritreai hagyta el Olaszországot. Néhányukat már vissza is toloncolták Olaszországba, mivel az olasz hatóságok nem regisztrálták őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.