Illegális bevándorlás

Steinmeier: Németország megteremti a menekültáradat csökkenésének előfeltételeit

Németország nemzeti szinten megteremti a menekültáradat csökkenésének előfeltételeit, de ezt közös európai stratégiával kell kiegészíteni.

2016.01.21 15:08MTI

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminszterrel, majd Beata Szydlo lengyel kormányfővel is folytatott megbeszélést.

Európa jelenleg három válsággal küzd, a még legyőzetlen gazdasági-pénzügyi krízis mellett a brit uniós reformkövetelésekkel, valamint a migrációs válsággal kell megbirkóznia. Ezekre nem "egyéni válaszokat" kell adni, hanem "az európai szolidaritás jegyében" kezelendők - hangsúlyozta a német külügyminiszter. Steinmeier a migrációs válsággal kapcsolatban egyaránt kiemelte a menekültek elosztási mechanizmusának, valamint a külső európai határok védelmének a fontosságát.

A német politikus - újságírói kérdésre válaszolva - az osztrák kormány szerdai bejelentését is kommentálta, amely szerint Ausztria korlátozza a befogadott menedékkérők számát. "Értem a célokat, de nem lett egészen világos, jogilag hogyan valósítják meg ezeket", így "nehéz előre látni" a döntés hatását - értékelte.

A migrációs válsággal összefüggésben Waszczykowski hangsúlyozta: a lengyel kormány egyértelműen megkülönbözteti a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. A menekülteket illetően Lengyelország betartja az előző kormány által vállalt kötelezettséget, és befogadja őket - mondta a külügyminiszter. A többi tagállamnak figyelembe kellene vennie szerinte, hogy Lengyelországban jelenleg közel egymillió ukrán is él, aki életveszélyre, illetve a megélhetési nehézségekre hivatkozva érkezett az orosz-ukrán konfliktus sújtotta országból.

A tárgyalások biztonságpolitikai témáit ismertetve Waszczykowski elmondta: Lengyelország és Németország között nézetazonosság van a NATO-t és a térséget érintő fenyegetéseket illetően. "Közös az álláspontunk arra vonatkozóan, hogy miként kell a fenyegetésekkel szembeszállni - jelentette ki Waszczykowski. "Térségünk szomszédságában folyamatosan változik a biztonsági helyzet" - mondta a tárcavezető. Arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a 2014-es newporti csúcson még úgy látták, a NATO keleti szárnyán elegendő "a támogatási mechanizmus", a szövetséges gyorsreagálású erők létrehozása, most úgy ítélik meg, hogy szükség van az állandó katonai jelenlétre.

Steinmeier ezzel kapcsolatban elmondta: Németország tartja magát az előző NATO-csúcson elfogadott megállapodásokhoz, támogatva a többi között a gyorsreagálású erők létrehozását. A cél "a lehető legnagyobb fokú biztonság" megteremtése - szögezte le a német külügyminiszter.

A kétoldalú kapcsolatokat intenzíveknek tartja mindkét politikus. A történelmi traumákkal terhelt közös múltra, valamint a rendszerváltást követő lengyel-német megbékélésre utalva Steinmeier elmondta: a kölcsönös bizalom "túl értékes ahhoz, hogy a történelem a folyó politikai ügyek tárgyává váljék".

Steinmeier aztuán látogatott Lengyelországba, hogy a két ország diplomatái múlt héten tisztázták azokat a kommunikációs problémákat, amelyek az Európai Unió egyes német tisztségviselőinek Lengyelországot bíráló sajtónyilatkozatai után merültek fel. Beata Szydlo kormányfő február elején látogat Berlinbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.