Szaúd-Arábia

Már sakkozni sem lehet a Korán szerint

Betiltották a sakkozást Szaúd-Arábiában. Abdullah Alsheikh, a szaúdi Súra Tanács elnöke szerint a szerencsejáték elterjedését eredményezi, és amúgy is fölösleges időtöltés.

2016.01.21 15:45ma.hu

A sejket egy televíziós műsorban kérdezték a muzulmán vallás mindennapi ügyeiről, mikor a sakkozásra terelődött a szó. A szaúdi főmufti pedig közölte: túl közel áll a szerencsejátékhoz, fölösleges idő -és pénzkidobás, emellett ellenségeskedést szít. Majd emlékeztetett, a Korán tiltja a kábítószereket, szerencsejátékot és a bálványozást.

Utoljára Iránban tiltották be a sakkozást, még az 1979-es iszlám forradalom után. Akkor hivatalosan is "haram"-nak, azaz tiltottnak nyilvánították a játékot. Csak 9 évvel később oldották fel a tilalmat, egy feltétellel: nem lehet szerencsejátékként űzni a sportot. Irán azóta nemzetközi versenyeken is képviseli magát saját csapattal - írta a Hirado.hu.

Sok hetedik századi muzulmán foroghat a sírjában, hiszen a perzsa hódítások után ők "exportálták" Európába a sakkot.

A muszlim tanítók többsége készség-alapú játéknak könyvelték el a sakkot, nem szerencsejátéknak. Persze rosszallóan tekintenek arra, aki a napi 5 ima közül egyről elfelejtkezik a játék hevében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.