Szaúdi-iráni viszály

Ankara bekérette az iráni nagykövetet

Kifogásolta több teheráni sajtótermék azt, hogy Erdogan török elnök nem ítélte el al-Nimr tekintélyes síita hitszónok szaúdi kivégzését.

2016.01.08 10:56MTI

A pap halála miatt az iráni fővárosban tüntetők feldúlták a szaúdi nagykövetséget, és muzulmán világban több helyen is erőszakba csapott át a síiták tiltakozása. Erre válaszul Szaúd-Arábia és a vele szövetséges arab és iszlám országok megszakították diplomáciai kapcsolataikat Teheránnal.

"Határozottan elítéljük, hogy elnökünk közvetlen célpont legyen az iráni média bizonyos írásaiban", amelyek a hivatalos iráni véleményt tükrözik - olvasható a török külügyminisztérium nyilatkozatában, amely egyben felszólította Teheránt, hogy azonnal hagyjon fel minden ilyen tartalmú cikk közlésével.

Előzőleg az iráni sajtó azt kifogásolta, hogy Erdogan nem ítélte egy síita főpap szaúdi kivégzését, amely miatt a szaúdi-iráni konfliktus kirobbant. Bár az ankarai kormány hétfőn sajnálatosnak nevezte, hogy Rijád a múlt hét végén 46 másik, elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető elítélttel együtt kivégezte Nimr al-Nimr tekintélyes síita főpapot is, Erdogan szerdán azt hangsúlyozta, hogy mindez Szaúd-Arábia "belső ügye".

Teheránban azonban éles bírálatot váltott ki a síiták jogaiért szót emelő a főpap elleni halálos ítélet végrehajtása, olyannyira, hogy a hét végén feldühödött emberek Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét is megtámadták, amire Rijád a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakításával reagált, majd hasonlóan döntött néhány szövetségese is. A török külügyminisztérium közleményében "elfogadhatatlannak és sajnálatosnak" nevezte a Szaúd-Arábia nagykövetsége és egyik konzulátusa elleni támadásokat.

Az Ankara és Rijád közötti kapcsolatok az utóbbi hónapokban sokat javultak, és Erdogan elnök decemberben hivatalos látogatást is tett a sivatagi királyság fővárosában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.