Művészet és gyilkosság

Hullámvasút a halálba? - videó

Készen állnak a tervek és a makett az úgynevezett eutanázia-hullámvasúthoz, mely izgalmakat és örömöket kínál az életben töltött utolsó percekre. Bár szakértők szerint az egészet végighánynák a magukat ily módon halálba segítők.

2016.01.17 11:24ma.hu
Screenshot

A litván művész, Julijonas Urbonas gyermekkorában álmodta meg a gyilkos hullámvasutat, mely euforikus állapotban lökné át a halált önként választó embereket a túlvilágra. A gyilkológép a szakértők szerint azonban a kellemes érzések helyett a rosszullét és a hányás a valószínűbb.

A hullámvasút a G-erővel "dolgozik", amikor a gépezet segítségével elérhetik a másodpercenkénti 100 méteres sebességet az egymást követő 7 hurokban száguldva. Bár az ilyen szélsőséges erők a pilótákra is hatnak, ez mindössze csak pár másodpercig tart esetükben, a halálvasúton azonban ez néhány percig tart, megfojtva ezzel az agyat, miután a vér az alsó végtagokba kerül, az oxigénhiány pedig eufóriát idéz elő.

Szakemberek szerint azonban a hányinger és a heves rosszullét sokkal valószínűbb ez esetben. Mindenesetre a tervező szerint a szerkezet segíthetne a népesség kézben tartásában és lehetőséget adna az embereknek, hogy hatalmas élménnyel hagyják el a földi létet, pláne annak tükrében, hogy az eutanázia több országban nem megengedett, és ha az is, az milyen nagyon unalmas.

A művész leszögezte, hogy a hullámvasút nem épült meg, inkább művészi jelentőséget tulajdonít neki, és az emberek reakciójára volt leginkább kíváncsi, ellenzi a tömeges öngyilkosságokat és nem támogat semmiféle erőszakot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.