Illegális bevándorlás

A horvátok nem látják értelmét a tervezett hármas határvédelmi együttműködésnek

"Vajon van uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) a szerbiai Siden? Horvátországon kívül teljesítette még valaki a brüsszeli migrációs csúcson októberben vállaltakat?"

2016.01.15 11:50MTI
Forrás: Youtube

A horvát belügyminisztérium nem ismeri a tervezett osztrák-szlovén-horvát határvédelmi együttműködés részleteit, de az a véleménye, hogy egy ilyen együttműködésnek csak akkor lenne értelme, ha a balkáni útvonalon fekvő összes országra kiterjesztenék - írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.

Az osztrák kormány az STA szlovén hírügynökség szerint megerősítette, hogy határigazgatási együttműködést kezdeményezett Szlovéniával és Horvátországgal. Bécs álláspontja szerint már a horvát uniós külső határon vagy legalább a szlovén-horvát határnál vissza kellene fordítani a hamis iratokkal vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket, ehhez pedig közös határőrizetet javasol. Ausztria rendőröket küldene a szlovén és a horvát határszakasz megerősítésére abban a reményben, hogy ennek révén már január végén csökkenteni lehetne a migránsok beáramlását az említett országokba.

Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője elmondta: a német-osztrák-szlovén együttműködésről szerdán egyeztettek Szlovénia és Ausztria rendőri vezetői, de az országok kormányai konkrét intézkedésekről még nem hoztak politikai döntést. Horvátország nem képviseltette magát ezen a találkozón, mint ahogy a többi korábbin sem, amelyekre a szlovén belügyminisztérium meghívta, hogy egyeztessenek a migrációs válság legújabb fejleményeiről.

Ranko Ostojic ügyvezető horvát belügyminiszter nem adott kielégítő választ a Vecernji List kérdésére, hogy Ausztria felvette-e a kapcsolatot Horvátországgal a közös határellenőrzés ügyében. Azt mondta, hogy "nincs tudomása a részletekről". Hozzátette: azért nem vett részt több megbeszélésen, mert szerinte nincs értelme annak, hogy mindössze néhány ország egyeztet. Véleménye szerint "a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő összes országgal egyeztetni kell".

Ostojic az Európai Uniót (EU) is bírálta.

"Hol van az EU? Sehol sincs jelen. Vajon van uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) a szerbiai Siden? Horvátországon kívül teljesítette még valaki a brüsszeli migrációs csúcson októberben vállaltakat?" - mondta láthatóan feldúltan a leköszönő miniszter.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök eközben csütörtökön Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést. A szlovén közszolgálati televízió tájékoztatása szerint Cerar pénteken az Európai Unió vezetőivel is tárgyal. A csatorna felhívta a figyelmet arra, hogy Angela Merkel továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatja, miközben Németország ezen a héten több szigorítást is bevezetett határain, és több ezer migráns fogadását utasította vissza Ausztriából.

A szlovén sajtó csütörtökön nem hivatalos forrásra hivatkozva arról írt: a szlovén kormány a migránsáradat megállítására egy "B- tervet" készített arra az esetre, ha nem lesz közös európai megoldás a válság kezelésére. Amennyiben kiéleződik a migránsválság körüli helyzet, a kormány kész 670 kilométer drótkerítést építeni Horvátországgal közös teljes határszakaszán - írták a lapok. Szlovénia eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített a horvát-szlovén határon 44 különböző helyszínen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.