Illegális bevándorlás

Saját költségén szállásolja el a kancellária az elé szállított menekülteket

Azt még nem tudni, hogy pénteken hol alszanak. "Majd meglátjuk" - mondta a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali párt politikusa.

2016.01.15 07:44MTI
Forrás: Youtube

Saját költségén szállásolja el a berlini kancellária elé a szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozás jeleként csütörtökön szállított menekülteket az akció szervezője, a bajorországi landshuti járás elöljárója.

Peter Dreier a Die Welt című lapnak elmondta, hogy a kancellári hivatal emberhez méltó elhelyezést ígért a szíriai menekülteknek, és a berlini városvezetés felajánlotta, hogy gondoskodik róluk, de annyira alacsony színvonalú "szükség-szükségszállást" biztosítottak, hogy végül inkább egy panzióban helyezi el őket a saját pénzén.

Azt még nem tudni, hogy pénteken hol alszanak. "Majd meglátjuk" - mondta a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali párt politikusa. Hozzátette: elvárta, hogy hivatalosan fogadja őket valaki a kancellári hivataltól, de ez nem történt meg, ami jelzi, hogy a kormány azzal próbálja rendezni az ügyet, hogy nem vesz tudomást róla.

A járási vezető 51 menekültet akart a kancellária elé szállítani, de végül csak 31-en vállalkoztak az utazásra. A Die Welt szerint Emilia Müller bajor szociális miniszter megpróbálta lebeszélni Peter Dreiert a tiltakozó akcióról, és jogi lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem tesz le tervéről. A politikus azonban "bebiztosította magát", egyebek között azzal, hogy az utat nem közpénzből, hanem adományokból finanszírozta.

A menekülteket szállító busz csütörtök este érkezett a kancellári hivatalhoz, ahol a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatal (Lageso) egy képviselője fogadta a csoportot. A menekülteket át akarták szállítani egy másik buszra, hogy berlini befogadóállomásokra vigyék őket. Helyszíni jelentések szerint azonban nem voltak hajlandóak átszállni.

A ZDF országos közszolgálati televízió és az n-tv hírtelevízió egyaránt arról számolt be, hogy a menekülteket nem tájékoztatták előre pontosan arról, hogy mi vár rájuk a fővárosban. Az n-tv szerint egyeseket azzal az ígérettel vettek rá az utazásra, hogy Berlinben majd lakást kapnak.

Steffen Seibert kormányszóvivő közleményben reagált az akcióra, rámutatva, hogy a menekültek elhelyezése a tartományok és az önkormányzatok feladata. Hozzátette, hogy a tartományi rangú Berlin vezetése "köszönetet érdemlő módon" vállalta, hogy csütörtök éjszakára gondoskodik a kancellári hivatal elé vitt menekültek elszállásolásáról.

A szövetségi kormány tudja, hogy a menekültválság rendkívüli teher a tartományoknak és önkormányzatoknak, ezért vezette be az új finanszírozási rendszert, amelyben a szövetségi kormány havonta fejenként 670 euróval járul hozzá a menedékkérők ellátásához a regisztrációtól a kérelem elbírálásáig. A szövetségi kormány egyebek között azzal is támogatja a tartományokat és önkormányzatokat, hogy szövetségi tulajdonú ingatlanokban 140 ezer férőhelyet alakított ki menedékkérők elhelyezésére - áll a kormányszóvivő közleményében.

Steffen Seibert kiemelte, hogy a szövetségi kormány egy sor intézkedést kezdeményezett európai és nemzetközi szinten a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából, és ez a szám tavaly október óta jelentősen csökkent is.

Peter Dreier már tavaly októberben megírta Angela Merkel kancellárnak, hogy amennyiben Németország egymillió menekültet fogad be, akkor a járásban 1800 embert kell elhelyezni, és erről gondoskodnak is majd, de az összes "létszámon felüli" menekültet a kancellári hivatal elé küldik.

A Die Welt szerint a kancellár olvasta a levelet, majd felhívta, elbeszélgetett vele a menekültválság kezeléséről, megadta neki hivatalvezetője telefonszámát és megkérte, hogy jelezze, ha beváltja ígéretét. Megjegyezte, hogy szerinte nem lenne sok értelme az akciónak, mert a menekülteket vissza kellene küldenie Görögországba, ahonnan előbb-utóbb úgyis visszamennének Németországba.

Peter Dreier szerint október óta tovább romlott a helyzet, de a "nagypolitika" berlini szereplői ezt nem hajlandóak észrevenni és nem értik a települési önkormányzatok gondjait. Csak azt hajtogatják, hogy nincs is gond, hiszen kevesebb menedékkérő érkezik, pedig a landshuti járásban is egyre nagyobb a baj, és a menekültválság folyton növekvő terhei miatt veszélybe került a társadalmi béke - fejtette ki a politikus több csütörtöki interjúban. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak sürgősen korlátoznia kell a menekültáradatot, és lakásépítési programokkal gondoskodnia kell arról, hogy az önkormányzatok megfelelően el tudják helyezni a menekülteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.