Terrorizmus

Jakartai merényletek - Nem tud magyar áldozatról a magyar nagykövetség

A magyar idő szerint hajnalban bekövetkezett legalább tíz robbantás után most tűzpárbaj zajlik az indonéz fővárosban, túszokat is ejthettek egy színházban.

2016.01.14 07:52MTI
RT screenshot

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában.

A nagykövetség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy hat áldozatról - három rendőrről és három civilről - tudnak, a sérültek száma pedig még tisztázatlan.

A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő.

A robbantások után a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrség és a különleges alakulatok tűzpárbajba keveredtek a feltételezett elkövetőkkel, akik egy színházban sáncolták el magukat. A rendőrség megkezdte a Thamrin sugárúton található Skyline épület kiürítését.

Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

A konzuli hivatal elérhetőségei: +62 21 520 3459, +62 21 520 3460, consulate.jkt@mfa.gov.hu. Ügyeleti telefonszám: +62 811 825 5426.


Tűzpárbaj és túszejtés Jakartában

channelnewsasia.com

Az M1 értesülései szerint a magyar idő szerint hajnalban bekövetkezett legalább tíz robbantás után tűzpárbaj zajlik az indonéz fővárosban, túszokat is ejthettek egy színházban. A jakartai magyar nagykövet szerint mintegy száz magyar lehet a városban, akiket arra figyelmeztetett, hogy kerüljék el a belvárost.

Legalább tíz robbantás történt.az indonéz fővárosban, Jakarta központjában. 14 fegyveres robbantott, vélhetően az Iszlám Állam tagjai. Legalább 7 halálos áldozatról számoltak be, közülük négy terrorista és egyikük egy holland állampolgár. A helyi sajtó azt írja: áldozatok fekszenek a földön, és most is zajlik a tűzharc. Robbanás volt egy bevásárlóközpont mellett: ez közel van az elnöki palotához és az ENSZ-hivatalokhoz.

Az ENSZ helyi képviselője azt írta a twitteren: nagy erejű robbanást és fegyverropogást hallottak. És robbantottak egy Starbucks kávézónál is. Lövöldözés is volt, a helyi rendőrség szerint 1o-14 támadó lehetett. Az indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette a támadást. Az amerikai abc.net szerint a jakartai rendőrség elismerte: decemberben megfenyegette őket az Iszlám Állam.

Óriási a káosz

Óriási a káosz a Jakartában - ezt mondta Németh Pach Judit, jakartai megbízott nagykövet nem sokkal ezelőtt az M1-en. Magyar áldozatokról egyelőre nincs hír. Azt is mondta, hogy a helyi források öngyilkos merénylőről nem számoltak be, a rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy minden robbantást motorkerékpárról, kézi gránáttal hajtották végre. A merénylők és a rendőrök ezekben a percekben is tűzharcban állnak egymással.

Indonéz kémfőnök: nincs jel arra, hogy az Iszlám Állam lenne az elkövető

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött - közölte a Reuters hírügynökséggel csütörtökön az indonéz hírszerzés vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.