Szírián belül

Szunnita harcosokat képeznének ki az amerikaiak a török határ védelmére

"Az Egyesült Államok Törökország mellett áll, amely NATO-szövetségese, erős partnere, továbbá nagyra becsült tagja az Iszlám Állam ellen kialakított nemzetközi koalíciónak is."

2016.01.13 09:59MTI
Google Maps

Az amerikai védelmi minisztérium török kérésre mérlegeli szunnita harcosok kiképzését Szíriában a török-szír határ védelmére - írta a The Wall Street Journal című amerikai lap helyi idő szerint kedden közölt cikkében.

A törökök nemcsak szunnita arab harcosok kiképzését, hanem felfegyverzését is kérték az Egyesült Államoktól. A The Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Pentagon mérlegeli a kérés teljesítését. Az idézett amerikai tisztségviselők szerint Barack Obama elnök kormányzata régóta fontolgatja, hogy - bár az Ankarával folytatott párbeszéde nem mentes bizonyos feszültségtől - valamilyen formában részt vesz Törökország déli határainak biztonságossá tételében.

Az Egyesült Államok egyébként kedden délután elítélte az Isztambul történelmi szívében elkövetett "gyűlöletes támadást". E szavak a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjétől, Ned Price-tól származnak. Nyilatkozatában Price leszögezte, hogy az Egyesült Államok Törökország mellett áll, amely NATO-szövetségese, erős partnere, továbbá nagyra becsült tagja az Iszlám Állam ellen kialakított nemzetközi koalíciónak is. "Folytatjuk az együttműködést és a terrorizmus elleni harcának támogatását" - fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.