Illegális bevándorlás

Kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be tavaly Ausztriában

A számítások szerint a legtöbben, mintegy 25 ezren Afganisztánból nyújtottak be kérelmet, és csaknem ugyanennyi szíriai állampolgár is szeretne Ausztriában maradni.

2016.01.12 14:02MTI

Kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be 2015-ben Ausztriában az osztrák belügyminisztérium kedden bemutatott előzetes adatai szerint, vagyis több mint háromszor annyit, mint 2014-ben.

A számítások szerint a legtöbben, mintegy 25 ezren Afganisztánból nyújtottak be kérelmet, és csaknem ugyanennyi szíriai állampolgár is szeretne Ausztriában maradni. Az iraki menedékkérők több mint 13 ezren voltak.

Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi kérelem érkezett be.

A helyi hatóságok kedden azt is bejelentették, hogy a stájerországi Spielfeldbe január hatodika óta nem érkeznek menekültek, az országba arrafelé tartó, naponta mintegy 3500 embert a karintiai határátkelőkhöz irányítják. A stájerországi rendőrségi vezető számításai szerint február elején azonban már napi 5-6 ezer ember is érkezhet a spielfeldi határhoz.

A Spielfeldbe tervezett határirányítási rendszert naponta tízezer migráns rendezett beléptetésére készítik elő. Karácsonytól január elejéig szüneteltek a munkálatok. A kedden újrakezdett építkezés várhatóan még pár hétig el fog tartani.

A stájerországi rendőrségi szóvivő, Fritz Grundnig ismertetése szerint a migránsokat szlovén rendőrök kísérik majd a határátkelőhöz, ahol formanyomtatványt kell kitölteniük. A név, a születési dátum, a származási ország, valamint az addig megtett útvonal megadása után az ausztriai oldalon kiépített 48 regisztrációs pont egyikéhez kell menniük, majd egy nagy befogadóközpontba irányítják őket. A négyezer fős nagy befogadósátor mellett étel- és ruhaosztás zajlik majd, valamint tisztálkodásra alkalmas helyiségeket is létrehoznak.

A menekülteknek a repülőtereken is alkalmazott, kordonok által kijelölt kacskaringós terelőútvonalon kell haladniuk, így folyamatos mozgásban lehetnek, és nem lesz az az érzésük, hogy várakozniuk kell - közölték az osztrák illetékesek, akik szerint nagyjából húsz percet vesz majd igénybe, hogy a migránsok a regisztrációtól a buszokig jussanak. A határátkelőnél rögtön menedékkérelmet is benyújthatnak az érkezők.

A szolgálatot teljesítő katonák kommunikációjának megkönnyítésére egy arab nyelvű telefonos fordítóalkalmazást fejlesztett az osztrák hadsereg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.