Illegális bevándorlás

Belgium tavaly a menedékkérelmek közel kétharmadát pozitívan bírálta el

A menedékkérelmek 60,7 százaléka részesült pozitív elbírálásban 2015-ben azokban az ügyekben, amelyekben a hatóságok határozatot hoztak.

2016.01.08 12:19MTI

Több mint 60 százalék volt a pozitívan elbírált menedékkérelmek aránya tavaly Belgiumban, a befogadottak nagy többsége Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett - közölte a belga menekültügyi hivatal (CGRA) a Le Soir című helyi lap pénteki cikke szerint.

A hatóság közlése szerint a menedékkérelmek 60,7 százaléka részesült pozitív elbírálásban 2015-ben azokban az ügyekben, amelyekben a hatóságok határozatot hoztak. Ez 8122 pozitívan elbírált ügyet jelent, amelyek nyomán 10 783 ember kapott védelmet Belgiumban. A felnőtt kísérővel érkezett kiskorúak menedékkérelme az érvényben lévő szabályozás értelmében nem számít külön ügynek.

Az elbírált ügyek 50,5 százalékában menekültstátust, 10,2 százalékában pedig úgynevezett kiegészítő védelmi jogállást ítéltek meg a kérelmezőknek.

A pozitívan elbírált menedékkérelmek aránya egy évvel korábban 46,8 százalék, 2013-ban pedig 29,4 százalék volt. Dirk Van den Bulck, a CRGA igazgatója szerint a növekedés oka, hogy idén a kérelmezők nagy része fegyveres konfliktus sújtotta térségekből érkezett Belgiumba, korábban pedig elsősorban a nyugat-balkáni országokból jöttek.

Belgiumban 35 476 menedékkérelmet regisztráltak tavaly, több mint kétszer annyit mint 2014-ben. A hivatal honlapján található adatok szerint 2015-ben 3919-re nőtt a kísérő nélküli gyerekek száma. A kérelmezők 21,8 százaléka Irakból, 21,3 százaléka Szíriából, 20 százaléka pedig Afganisztánból érkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.