Illegális bevándorlás

Az EU elégedetlen a migrációs nyomás elleni török lépésekkel

"Látunk bátorító eredményeket, de messze nem vagyunk elégedettek a török intézkedésekkel. További megbeszéléseket kell folytatnunk a hatékonyság javítása érdekében."

2016.01.07 14:39MTI

Az Európai Unió nem elégedett azzal, ahogyan Törökország teljesíti vállalását a migrációs nyomás enyhítésére, amiről az unióval a múlt év végén állapodott meg - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke Amszterdamban, a féléves holland uniós elnökség nyitónapján tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Látunk bátorító eredményeket, de messze nem vagyunk elégedettek a török intézkedésekkel. További megbeszéléseket kell folytatnunk a hatékonyság javítása érdekében" - fogalmazott a bizottsági alelnök.

Timmermans elmondta, hogy az utóbbi hetekben is nagy számban érkeztek migránsok Európába Törökországon keresztül, köztük legtöbben szíriaiak.

Az unió és Ankara közötti párbeszédért is felelős korábbi holland külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a jövő héten Törökországba utazik a novemberben egyeztetett közös cselekvési terv végrehajtásának elindítása érdekében.

Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa uniós elnöksége alatt elsőbbséget éveznek azok az intézkedések, amelyek a migrációs hullám csökkentésére irányulnak, valamint további lépéseket tesznek a bevándorlóknak tagországok közötti igazságos elosztása érdekében.

A sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: biztos abban, hogy Hollandia június 30-ig tartó elnöksége ideje alatt megvalósítja az uniós külső határok védelmére hozott EU-s terveket.

Az EU-Törökország csúcstalálkozó keretében 2015. november végén Brüsszelben aláírt közös cselekvési akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket. Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat. Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására, a menekültek szállásainak kiépítésére és az egészségügyi ellátás javítására fizeti ki. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az uniós költségvetésből különítsenek el 500 millió eurót, a fennmaradó részt pedig a tagállamok vállalják. A brüsszeli bizottság számításai szerint Magyarországnak 18 millió euróval kellene részt vennie az uniós kötelezettségvállalásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.