Illegális bevándorlás

Szydlo: Lengyelország jelenleg száz menekültet kész befogadni

Az összes érkező migránst "alapos ellenőrzésnek vetik alá".

2016.01.07 14:10MTI

Lengyelország jelenleg száz menekült befogadására áll készen - jelentette ki csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő, megerősítve egyúttal, hogy kabinetje betartja az előző kormánynak a menekültek befogadására vállalt kötelezettségét.

Az előző kormány képviselője az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén megszavazta a kötelező kvótarendszert, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő az uniós tagországok között. A hivatalos lengyel beszámolók akkor mintegy 4 és fél ezer menekült átvállalásáról szóltak, a korábban önkéntes alapon vállalt mintegy 2 ezer emberen túl. A szeptemberi vállalás újabb értesülések szerint 5082 migráns befogadására vonatkozik.

Hétfőn az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió az Európai Bizottsághoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a novemberben beiktatott új lengyel kormány megindította a görögországi és olaszországi menekülttáborokban tartózkodó migránsok befogadására irányuló eljárást. Witold Waszczykowski külügyminiszter megerősítette ezt, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Az RMF FM úgy tudta: a szeptemberi kvóta keretében befogadandó menekültek a következő két év folyamán, legfeljebb 150 fős csoportokban érkeznek Lengyelországba.

Szydlo a közép-lengyelországi Radomban tartott sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva elmondta: kormánya már bejelentette, hogy készen áll meghatározott számú menekült befogadására, jelenleg 100 személyről van szó. Elmondta: kabinetje "kiszámítható és racionális", az előző kormány döntése hatályos. Hangsúlyozta ugyanakkor: az összes érkező migránst "alapos ellenőrzésnek vetik alá".

Szydlo megerősítette kormánya álláspontját, miszerint a migrációs válságot az Európai Unió határain kívül kell megoldani. "Az, ami jelenleg Németországban zajlik, megmutatja, hogy a problémák súlyosabbak ahhoz a megoldáshoz képest, melyet az európai vezetők igen könnyelmű módon jónak tartottak" - fejtette ki a németországi szexuális támadásokra utalva.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter csütörtökön a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy "hosszú az út a készség kinyilvánításától a gyakorlati befogadásig". Kitért arra is, hogy a szeptemberi kvótadöntést Magyarország és Szlovákia megtámadta az Európai Bíróságnál. Blaszczak - aki már korábban úgy értékelte, hogy a PO döntése alapvetően más jogi helyzetbe hozta Lengyelországot - megerősítette: az előző kormány bezárta Lengyelország előtt a bírósági panasz útját. Mint mondta, a jelenlegi kormány más utat választ, nagyon alaposan ellenőrzik az érkezőket, és mindenekelőtt a leginkább veszélyeztetett csoportot - a keresztényeket - fogadják be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.