Illegális bevándorlás

Milánó városa támogatja a menekülteket befogadókat

Havi négyszáz euró (több mint 120 ezer forint) anyagi támogatást nyújt Milánó önkormányzata az Olaszországban menekültként tartózkodó bevándorlókat befogadóknak. Az Északi Liga pártja tiltakozik.

2016.01.04 18:52MTI

A menekülteket befogadni kész milánóiak jelentkezését január 15-ig várják. Feltétel, hogy a befogadó olasz állampolgár Milánó területén lakjon és a menekülteknek külön berendezett szobát tudjon biztosítani ehhez tartozó fürdőszobával. Az önkormányzati pályázat szerint elsősorban milánói családok jelentkezését várják. A menekülteknek legalább hat hónapig kell szállást és ellátást biztosítani, ez az időszak azonban meg is hosszabbítható.

Ennek fedezésére a milánói önkormányzat minden bevándorló után legalább havi 300 eurót folyósít a menekülteket befogadóknak, amely 400 euróig emelhető. A bevándorlókat befogadó olaszokat kétnapos képzésben részesítik.

A Giuliano Pisapia - a balközép kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) politikusa - vezette milánói önkormányzat kezdeményezése az ellenzéki pártok azonnali reakcióját váltotta ki. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője Facebook-profilján az anyagi nehézségekkel küszködő olaszok iránti "rasszizmusnak" nevezte, hogy a költségvetés forrásait a bevándorlókra fordítják. A tavaszi polgármesteri választásra készülő PD kampányfogásáról beszélt a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szerint pedig a római kormány az olaszokat terheli a migráció megoldatlan problémájával.

A menekültekre szánt pénzt a belügyminisztérium és az Olaszországban menekültkérelemért folyamadó bevándorlókat segítő országos szolgálat (Sprar) biztosítja. Tavaly Olaszországban több mint 60 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. A kérelmek elbírálása általában fél évet vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.