Ünnep

Százezrek köszöntötték az újévet London utcáin

Cameron a szélsőségesség vereségét ígérte.

2016.01.01 08:45MTI

Százezrek búcsúztatták Londonban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet. A rendezvényeket több ezer rendőr biztosította, de a brit terrorelhárító hatóságok hangsúlyozták, hogy nincs értesülésük olyan közvetlen terrorfenyegetettségről, amely miatt az óévbúcsúztató ünnepségeket le kellett volna mondani.

David Cameron brit miniszterelnök péntek hajnalban közzétett újévi üzenetében kijelentette, hogy a brit életforma gyűlöletére épülő szélsőséges ideológiák vereségre vannak ítélve.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken a tízperces, meglehetősen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyozó uszályokról lőtték fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár második éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből 110 ezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

A rendőri jelenlét a díjasított és ellenőrzött part menti övezeten kívül is igen jelentős és jól látható volt. A tűzijátékot sok ezren nézték például a Temzétől távolabb eső Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - előtti térről, ahová nem kellett jegyet váltani, de itt is folyamatos volt a rendőri járőrözés.

A Scotland Yard közlése szerint a londoni óévbúcsúztató rendezvények helyszíneinek biztonságára összesen háromezer rendőr ügyelt, de ezt a rendőrség szóvivője csak "szokásos elővigyázatosságnak" nevezte, és hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nincs értesülésük konkrét, készülő terrortámadásról.

Boris Johnson, London polgármestere előzőleg külön nyilatkozatban kérte is a londoniakat, hogy minél nagyobb számban látogassák a rendezvényeket, nézzék meg a tűzijátékot vagy üljenek be a pubokba, vendéglőkbe, és ott ünnepeljék az újévet. Johnson is hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nincs tudomásuk semmiféle olyan konkrét terrortámadási tervről, amely Londont fenyegetné.

David Cameron péntek hajnalban ismertetett újévi üzenetében kijelentette: azt üzeni a Nyugat iránt "izzó gyűlölettel viseltető", saját országuk ellen forduló, gyilkosságokra is kész szélsőségeseknek, hogy nem győzedelmeskedhetnek. A brit miniszterelnök szerint a kormány keményen fellép a szélsőségességet tápláló, mérgező narratíva és az azt terjesztők ellen is.

Cameron megemlítette a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazást is, de nem tett utalást annak lehetséges időpontjára, csak megerősítette, hogy a referendumot legkésőbb 2017 végéig kiírják.

A brit sajtó ugyanakkor gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a népszavazást - amelynek terveit Cameron három éve jelentette be - már az idén megtartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.