Migránsválság

A bevándorlás a fő téma a kétnapos brüsszeli EU-csúcson

Az Európát érintő migrációs válság és a terrorizmus elleni küzdelem kérdése lesz várhatóan a fő témája az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójának.

2015.12.17 07:30MTI

A december 17-18-i találkozó napirendjének első helyén szerepel a migrációs kérdése, amelyről csütörtökön fog tárgyalni a 28 állam-, illetve kormányfőt tömörítő Európai Tanács.

A vita elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósításáról fog szólni. Az uniós vezetők át fogják tekinteni a hiányosságokat, és tárgyalni fognak a külső határok védelméről, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokról (hot spotok), valamint a menedékkérők regisztrációjáról, áthelyezéséről és visszaküldéséről.

Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Tanács fel fogja szólítani a miniszterek tanácsát, mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A csütörtök esti munkavacsorán a Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépéséről rendezett referendummal kapcsolatban felmerült kérdéseket fogják megvitatni. A cél, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amelyek reformjáról a londoni kormány tárgyalni akar az unióval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.