Illegális bevándorlás

Faymann: 40-50 ezer menekültet lehetne Törökországból áttelepíteni

De csak akkor, ha leáll a menekültek tömeges, illegális beáramlása.

2015.12.16 19:38MTI

Törökországból 40-50 ezer menekültet lehetne áttelepíteni az Európai Unió területére, de csak akkor, ha leáll a menekültek tömeges, illegális beáramlása Törökország felől - mondta Werner Faymann osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapnak.

Az osztrák kancellár a Die Welt online kiadásában idézett nyilatkozatában kiemelte: amennyiben "a határvédelem Törökországgal úgy működik, hogy már csak nagyon kevés menekült érkezik onnan az EU területére, akkor az európaiaknak hajlandónak kellene lenniük arra, hogy behozzanak az EU-ba nagyjából 40-50 ezer embert, legális módon, szoros együttműködésben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával" (UNHCR).

Ez csak egy ajánlat, amely akkor teljesíthető, ha a görög-török határon helyreáll a rend - húzta alá Werner Faymann.

Arról szó sem lehet, hogy tovább tart a Törökországból Európába irányuló menekülthullám, és az illegális úton érkező menedékkérőkön felül még át is telepítenek menekülteket - mondta.

Egy nappal a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt az osztrák kancellár felszólította az uniós tagállamok vezetőit, hogy támogassák a menekültek áttelepítését Törökországból. Az UNHCR-rel szervezendő legális programhoz "valamennyi országnak csatlakoznia kellene" - sürgette.

"Elképzelhető olyan megoldás, hogy amennyiben egy uniós tagország hajlandó közvetlenül Törökországtól átvenni menekülteket, akkor ennek megfelelően kevesebb menekültet kellene átvennie Olaszországtól vagy Görögországtól" - vetette fel Werner Faymann, utalva a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntésekre.

Csütörtökön Brüsszelben az uniós csúcs előtt az osztrák európai uniós képviseleten egy csoport tagország vezetője megbeszélést tart Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel a menekültválság kezelését szolgáló együttműködés elmélyítéséről.

Angela Merkel német kancellár szerdán a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) erről az úgynevezett mini csúcsról elmondta, hogy az ankarai vezetéssel együttműködve ki lehet alakítani a menekültek "legális bevándorlásának" lehetőségét, "például legális kontingensek révén, amelyekkel fellépünk az illegális migrációval szemben".

Ennek azonban az az "előfeltétele", hogy visszaszoruljon az illegális migráció, vagyis a török hatóságok gondoskodjanak a török-görög tengeri határ hatékony ellenőrzéséről és tegyenek intézkedéseket az embercsempészet felszámolására - mondta a német kancellár.

Az EU és Törökország novemberben megállapodott egy akciótervről, ebben Törökország vállalta, hogy erősíti a határőrizetet, az EU pedig egyebek között vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a Törökországban élő menekültek helyzetét.

A mini csúcson az akcióterven túlmutató együttműködésről lesz szó, a résztvevők a török kormányfő, az osztrák és a német kancellár mellett Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg és Svédország állam-, illetve kormányfője. A reggel 10 órakor kezdődő "mini-csúcstalálkozón" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.