Illegális bevándorlás

Horvát belügyminiszter: nem kell drámát csinálni a Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárásból

A tárcavezető csütörtöki bródi (Slavonski Brod) sajtótájékoztatóján azt mondta: "a dublini egyezmény más időben, egy másik helyzetre készült".

2015.12.10 19:20MTI

Ranko Ostojic belügyminiszter szerint nem kell drámát csinálni a Horvátországgal szemben Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárásból.

A tárcavezető csütörtöki bródi (Slavonski Brod) sajtótájékoztatóján azt mondta: "a dublini egyezmény más időben, egy másik helyzetre készült". Tény, hogy Horvátországon keresztül közel félmillió ember haladt át, valószínűleg Magyarországon keresztül is, ami pedig nem teszi lehetővé a dublini egyezmény alkalmazását ebben a formában - fogalmazott.

Otojic kifejtett, hogy Zágráb regisztrálta azokat a migránsokat, akik az első 48 órában lépték át a szerb-horvát határt, majd később ezt az eljárást folytatta, de azokat az adatokat már nem továbbította az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe.

"Abban az időben 4000 főt regisztráltunk közös európai szabályozás szerint, annyit, amennyit akkor el tudtunk látni és amennyiről gondoskodni tudtunk" - jelezte.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte: Horvátország nem csinál problémát a kötelezettségszegési eljárásból, mert jogos és ésszerű érvekkel tudja alátámasztani lépéseit.

Horvátország nem tekinthető az első olyan országnak, ahol a menekültek beléptek az Európai Unióba (EU), és amelybe később visszatoloncolhatják a migránsokat, mert Zágráb betartja a nemzetközi egyezményeket és mert emberségesen bánik a bevándorlókkal - szögezte le. A migránsok először Görögországba léptek az unió területére, egy részük pedig most Bulgáriában - tette hozzá.

"Nem logikus elvárni tőlünk, hogy betartsuk Dublint, amikor Németország is azt kéri, hogy másképp viszonyulhasson hozzá" - mondta Ostijic, majd hozzáfűzte: az egyezmény akkor volna betartható, ha az unió egyetértene abban, hogy menedékjogot bármelyik EU-tagállamban kérni lehessen, de ez nem történt meg.

Az Európai Bizottság csütörtökön több uniós tagállam, köztük Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indítását jelentette be, úgy vélekedve, hogy a szóban forgó országok menekültügyi szabályozásának bizonyos pontjai nincsenek összhangban a közösségi joggal. Az érintett országok között volt Horvátország, Olaszország, Görögország és Málta is.

A bizottság Horvátországot arra szólította fel, hogy pontosan hajtsák végre a menedékkérők hatékony ujjlenyomat-vételéről és az adatoknak az Eurodac-rendszerbe 72 órán belül történő továbbításáról szóló rendeletet. Az Európai Bizottság októberben adminisztratív levelet is küldött Zágrábnak ezzel kapcsolatban, a jelzett aggályokra azonban két hónap elteltével sem születtek megfelelő megoldások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.