Terror ellen

Iszlám Állam - A német védelmi miniszter veszélyes és hosszú szíriai küldetésre számít

Senkinek nem érdemes "illúziókba ringatni magát", mert a Bundeswehr szíriai missziója "hosszú lesz és nehéz és veszélyes".

2015.12.02 15:16MTI
FB Official

Hosszú és veszélyes lesz a német hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetése a német védelmi miniszter szerint.

Ursula von der Leyen szerdán az ARD német országos közszolgálati televíziónak elmondta, senkinek nem érdemes "illúziókba ringatni magát", mert a Bundeswehr szíriai missziója "hosszú lesz és nehéz és veszélyes".

A Bundeswehr a kormány szándéka szerint Franciaország kérésének eleget téve közvetlenül részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai ellen légicsapásokat mérő szövetségesek támadásainak támogatásában. Az erről szóló javaslatot szerdán kezdte tárgyalni a törvényhozás alsóháza (Bundestag). Az előterjesztésről pénteken szavaznak.

A kormány egyelőre - mint minden ilyen esetben - egy évre kér felhatalmazást a törvényhozástól a küldetésre. A mandátum megújítható, meghosszabbítható. Ursula von der Leyen szerint a katonai művelettel párhuzamosan zajló politikai folyamatoktól függ, hogy meddig tart a misszió. Amennyiben sikerül hamarosan eredményeket elérni a szíriai helyzet politikai rendezését célzó bécsi nemzetközi tárgyalásokon, a német katonák hamarabb hazatérhetnek - mondta a miniszter az ARD-nek.

Erről beszélt a előterjesztést készítő másik tárca vezetője, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is az n-tv hírtelevíziónak. Azokkal a bírálatokkal kapcsolatban, amelyek szerint hiányzik az úgynevezett kilépési stratégia - egy elképzelés arról, hogy miként lehet lezárni a Bundeswehr második világháború utáni harmadik támadó hadműveletét - a német diplomácia vezetője elmondta, nem az a helyzet, hogy Németország belesodródik egy háborúba, amelynek nem látni a végét, hiszen kezdettől fogva világos, hogy a szíriai helyzetet csak politikai eszközökkel lehet megoldani. Amíg viszont a bécsi folyamat révén már megindult munka befejeződik, meg kell akadályozni, hogy tovább erősödjék az IÁ és az al-Kaida szíriai szárnya, az an-Nuszra Front befolyása, és éppen ezt szolgálják a légicsapások.

A kormány javaslata alapján a légierő (Luftwaffe) felderítő repülőgépekkel és légi utántöltő repülőgépekkel működik majd közre a légitámadásokban, a küldetés szolgálatába állítják a hadsereg műholdas felderítő kapacitását, és a haditengerészet (Deutsche Marine) kivezényel egy fregattot a Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmére.

Németország kezdettől fogva tagja az IÁ ellen szervezett, amerikai vezetésű nemzetközi koalíciónak. Eddig az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) felfegyverzésében és kiképzésében vett részt. A fegyver- és hadfelszerelés-szállításokat tavaly ősszel kezdték meg, és a szállítmányok összeállításával, illetve célba juttatásával kapcsolatban kiderült, hogy a Bundeswehr súlyos technikai lemaradásban van, még az első szállítmány elindításával is gondok akadtak, mert nem volt megfelelő szabad szállító repülő.

Ezek a gondok az új küldetéssel összefüggésben ismét előkerültek. Szerdai lapjelentések szerint a légierő 93 Tornado típusú repülőgépének többsége nincs használható állapotban. Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy nincs ok aggodalomra, mert 30 gép működőképes, és a szíriai misszióban csak 6-ra lesz szükség a tervezett felderítő repülésekhez.

A küldetés veszélyességével kapcsolatban szakértők kiemelik, hogy az IÁ ugyan nem rendelkezik fejlett légelhárító fegyverzettel, de vannak rakétái és ütegei, amelyek alkalmasak lehetnek harci repülőgépek megsemmisítésére, a felderítést végző Tornadóknak pedig legfeljebb 3 ezer méteres magasságban kell majd repülniük, különben kameráik felvételei nem lesznek használhatóak.

Erről Ursula von der Leyen a Bundestag védelmi bizottságának ülése után újságíróknak elmondta, hogy a német katonák biztonságáért mindent megtesznek a Bundeswehr keretein belül, és ezen kívül szükség esetén támaszkodhatnak a bajba került katonák kimentésére szervezett "mentőhálózatokra" is, amelyeket a műveletben résztvevő partnerekkel, köztük az amerikai, a francia és az olasz erőkkel alakítanak ki.

A Bundestag várhatóan nagy többséggel ad felhatalmazást a kormánynak a küldetés elindítására. A csaknem 80 százalékos többséggel rendelkező kormánypártok - a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - frakcióiban kedd este tartott próbaszavazásokon kevés kivétellel mindenki a támogatásáról biztosította a kormány kezdeményezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.