Orosz vadászgép

Törökország Ukrajnának kedvez az orosz bojkott miatt

Az ukrán mezőgazdasági miniszter máris felvetette: török ellenlépés esetén Ukrajna megduplázhatná a napraforgóolaj, a búza és a kukorica exportját.

2015.12.02 13:04MTI

Felfüggesztette az egyeztetést Oroszország és Törökország a Török Áramlat nevű földgázvezeték építéséről - értesült a TASZSZ a helyzetet jól ismerő, névtelenül nyilatkozó forrástól szerdán. A török miniszterelnök bejelentette, hogy a lelőtt orosz vadászgép miatt elrendelt orosz élelmiszerembargóra válaszul Ankara ellenlépésekre készül, bár reményei szerint ezekre nem lesz szükség.

Az orosz kormány kedden felfüggesztette az orosz-török gazdasági és kereskedelmi együttműködési kormányközi bizottság munkáját, amelyet orosz részről Alekszandr Novak energiaügyi miniszter vezet. A TASZSZ-nak nyilatkozó forrás szerint ez egyben a Török Áramlatról szóló egyeztetések felfüggesztését is jelenti.

Erre reagálva Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy "a kormányközi bizottság munkájának felfüggesztése nem jelenti a Török Áramlat projekt felfüggesztését".

"Az orosz kormány nem állítja le a Török Áramlatot, annak sorsáról az építésben érintett cégeknek kell dönteniük" - tette hozzá.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Ankarában eközben arról beszélt, hogy az orosz embargó elrendelése miatt Törökország felkészült egy borúlátóbb forgatókönyvre is, de reményei szerint nem az valósul meg.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy "vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk, de remélem, hogy erre nem lesz szükség". A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a közeljövőben ismerteti az orosz szankciók által okozott károk enyhítését célzó intézkedéseket. Egyúttal hangsúlyozta, hogy "ha az orosz szankciók rontják a külkereskedelmi mérleget és veszélyeztetik az energiaimportot, akkor válaszlépésekre készülhet Moszkva Ankara részéről".

A kedden megjelent orosz kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem bevinni.

Az UkrAgroConsult ukrán mezőgazdasági elemző cég egyik szakértője szerint, ha az orosz szankciókra válaszul Törökország is importkorlátozó intézkedéseket hoz, annak egyik nagy nyertese Ukrajna lehet. A Reuters jelentése szerint az ukrán mezőgazdasági miniszter máris felvetette: török ellenlépés esetén Ukrajna megduplázhatná a napraforgóolaj, a búza és a kukorica exportját.

Ukrajna részesedése a török búzapiacon az elmúlt öt évben felére, 2,7 százalékra zsugorodott. Négy év alatt pedig 75 százalékkal esett az ukrán kukorica kivitele Törökországba.

Törökország a jövő nyárig tartó szezonban 880 ezer tonna napraforgóolajat importál. Az UkrAgroConsult számításai szerint Ukrajna napraforgóexportja akár 4,28 millió tonna is lehet a folyó szezonban.

Az orosz turisták kiesése komoly károkat okoz a török idegenforgalomnak. A veszteség mérséklését célozzák azok az intézkedések, hogy az orosz elnöki rendelet miatt elmaradó orosz turistákat nyugat- és észak-európaiakkal helyettesítsék.

Törökországot évi mintegy 40 millió turista keresi fel, amivel a világ hatodik legkeresettebb célország. Az ország idegenforgalomból származó bevétele évi mintegy 34 milliárd dollár. Oroszországból az elmúlt időszakban évente mintegy 4,5 millióan érkeztek Törökországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.