Svédország

Kitoloncolnának 14 ezer menekültet - de nem tudják, hol vannak

Svédország is szigorított a határellenőrzésen, a kormányzat pedig bejelentette, hogy mindenkinek távoznia kell, aki illegálisan érkezett az ország területére.

2015.11.29 10:49ma.hu
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A svéd hatóságok bevallották, hogy fogalmuk sincs, hová tűnt 14 ezer ember, akire a menekültpolitikai szigorítása miatt kitoloncolás várt volna - írja az Origo. Valószínűleg sokan közülük elhagyták az országot, a többiek pedig egyszerűen illegalitásba vonultak.

A svéd migrációs hivatal október végén 21748 ember deportálásáról döntött - ez a legmagasabb szám az ország történetében - írta a The Local az Aftonbladetre hivatkozva.

Közülük 14140 emberről nem tudják a hatóságok, hogy hol tartózkodik. "Egyszerűen fogalmunk sincs, hol vannak" - vallotta be a lapnak Patrik Engström, a határrendőrség vezetője.

A többiek menekültközpontokban, őrizetben vagy a lakóhelyükön várják, hogy deportálják őket.

Svédország is szigorított a határellenőrzésen, a kormányzat pedig bejelentette, hogy mindenkinek távoznia kell, aki illegálisan érkezett az ország területére.

A The Local már májusban beszámolt arról, hogy a deportálás elől egyre többen választják az illegalitást. Tavaly például csak a kiutasítottak 41 százaléka hagyta el valóban az országot. A lap akkor a rendőrségtől úgy értesült, hogy az "eltűntek" döntő többsége a dublini egyezmény vonatkozott volna - vagyis abba az EU-tagállamba küldték volna vissza, ahol menekültként regisztrálták. Ez a legtöbb esetben Olaszország vagy Görögország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.