Illegális bevándorlás

Történetének egyik legnagyobb humanitárius feladata előtt áll Svédország

Az utóbbi egy hétben közel 9 ezren kértek menedéket, azaz "többen, mint korábban bármikor" ennyi idő alatt.

2015.10.09 21:37MTI

A menekültügyi helyzet miatt történetének egyik legnagyobb humanitárius kihívása előtt áll Svédország a skandináv állam kormányfője szerint. Az utóbbi egy hétben közel 9 ezren kértek menedéket, azaz "többen, mint korábban bármikor" ennyi idő alatt - hangsúlyozta Stefan Löfven miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, Stockholmban.

A kormányfő cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Svédország a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a szúrópróbaszerű határellenőrzést, ahogy azt Anna Kinberg Batra konzervatív ellenzéki vezető javasolta.

A svéd kormányfő azt mondta: most az a legfontosabb, hogy tető legyen a menekültek feje fölött, ezért utasították a hatóságokat, hogy átmeneti megoldásként állítsanak fel fűthető sátrakat a menedékkérők számára.

A pénteki stockholmi sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Morgan Johansson bevándorlásügyi miniszter közölte, hogy a svéd hatóságok 185, téli lakhatásra alkalmas sátorral rendelkeznek, amelyekben csak mintegy ezren férnek el, ezért újabb sátrakat kell beszerezni.

A svéd kormány - amely már régi börtönöket is alkalmassá tett a menekültek elszállásolására - arra utasította a regionális hatóságokat, hogy térképezzék fel, mely épületek lennének még alkalmasak a menekültek fogadására. A migrációs hivatal szerint országszerte 60 ezer férőhelyre lenne még szükség.

"Svédország válsághelyzetre készül, szükség van az egységre és a közös felelősségvállalásra" - hangsúlyozta a kormányfő. A 9,8 millió lakosú skandináv országban - ahol tavaly az Európai Unión belül a népességhez viszonyítva a legmagasabb volt a menedékkérők száma - idén 81 400-an igényeltek menekültstátust, vagyis közel annyian, mint 1992-ben, a délszláv háború idején, amikor 84 018 kérelmet vettek nyilvántartásba.

Tavaly a kicsit több mint 81 ezer menedékkérelemből 36 ezret bíráltak el pozitívan a svéd hatóságok. Svédország az Európai Unión belüli menekültelosztási rendszer keretében több mint nyolcszáz bevándorlót vesz át Olaszországtól, és több mint ötszázat Görögországtól.

Az első migránsok - 19 eritreai állampolgár - pénteken repülővel meg is érkeztek Rómából az észak-svédországi Lulea városába. Ők voltak az első olyan olaszországi migránscsoport, amelynek tagjait az uniós kvótarendszer alapján helyezték át egy másik tagállamba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.