180 fokos fordulat

Magasról tesz az uniós döntésre és teljes határzárat vezet be Macedónia - és még sokan mások?

Szigorított szabályok, kerítés.

2015.11.21 23:57hirado.hu/M1/MTI

Az Európai Unió arra kért több országot is, hogy a háborús övezetből érkezőket engedjék át a határokon. Ehhez képest mindenhol tovább szigorítottak a bevándorlási szabályokon, Macedónia a kerítésépítéshez is hozzálátott.

Ideiglenesen szigorított határellenőrzést vezetett be a román határrendőrség a román-magyar határon, hogy megelőzze olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és a biztonságot fenyegethetik. Szerbia, Macedónia, Horvátország és Szlovénia visszafordítja a gazdasági migránsokat határáról. Egyre több szíriai menekült repül Mauritániába, hogy Európába folytassa útját a veszélyes szaharai útvonalon.

Teljes határzár Macedóniában

Mint ismeretes, csütörtökön Macedónia teljesen lezárta a határát Görögország felől, így a továbbutazni szándékozó migránsok a görög-macedón határon rekedtek. A legújabb uniós döntés és gyakorlat szerint a szíreket, irakiakat, afgánokat, amennyiben valóban háború sújtotta területről érkeztek és megfelelő papírokkal rendelkeznek, átengedik a nyugat-balkáni útvonal országai. Az M1 tudósítója szerint azonban csütörtök délután a macedón hatóságok úgy döntöttek, hogy egyetlen migránst, a fenti kritériumoknak megfelelőeket sem engedik tovább, a szűrésüket a görögöktől követelik. A magas szintű egyeztetéseken sem tudott a két állam a kérdésben megegyezni.

Négyezer migránsnak engedélyezték a görög-macedón határ átlépését

Éjfél után azonban ismét megindult az átkelés, és péntek reggelig négyezer szíriai, iraki és afgán lépte át a határt. További ezer Macedóniába tartó migránstól - főként marokkói, bangladesi és algériai fiataltól - a macedón hatóságok megtagadták a belépést.

A macedón rendőrség több olyan migránst is visszatoloncolt a határ görög oldalára, akiknek annak ellenére sikerült átjutni az átkelőn, hogy a jelenlétüket nemkívánatosnak minősítették. A macedón rendőrség megerősítette, hogy pénteken kora reggel ismét megnyitották a határt. A helyzet az AFP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítói szerint nyugodt volt.

Az Idomeni és Gevgelija közötti határátkelőt használják legtöbbet azok a bevándorlók, akiknek sikerül eljutniuk Törökország földközi-tengeri partvidékéről a görög szigetekig. Az év eleje óta 800 ezer migráns érkezett a tengeren Európába.

Kerítés épül a macedón-görög határon

A macedón-görög határon, Gyevgyelija közelében szemtanúk szerint csütörtökön megkezdődött egy kerítés építése, amely az Európába áramló migránsáradatot hivatott mérsékelni, a macedón hadsereg szóvivője viszont közölte: nem kerítést építenek, csak előkészítik a terepet, ha esetleg ilyen döntés születne Szkopjéban.

A szemtanúkat is idéző media.mk című macedón hírportál beszámolója szerint Toni Janevszki, a macedón hadsereg szóvivője közölte: az ország biztonsági tanácsa a múlt hét végén ülésezett, akkor született döntés a terep előkészítéséről, hogy minden készen álljon arra az esetre, ha a határ lezárására lesz szükség.

Norvégia megszigorította bevándorlási szabályait

Norvégia a jövőben már a határain elutasíthatja gyors és egyszerűsített eljárásban a védelemre nem szoruló menedékkérők beengedését. Oslo a múlt héten terjesztette elő a szigorításra vonatkozó intézkedéscsomagot, amelynek rendelkezései pénteken léptek életbe.

A szigorítást követően a skandináv ország bevándorlási hivatala megtagadhatja, hogy olyan menedékkérőkkel foglalkozzon, akik biztonságosnak tekinthető államban rendelkeztek korábban tartózkodási engedéllyel. A biztonságosnak tekinthető államok listáját pedig a norvég belügyminisztérium határozhatja meg.

A bajor CSU a menekülthullám korlátozását követeli

A párt elnöksége által a kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot a csaknem ezer küldött egy ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el pénteken Münchenben. Németország nem tudja egyedül viselni "a világ menekültáradatainak" terhét, ezért a nemzetközi közösségnek kontingenseket kell kialakítania, és a létszámkeretekbe bekerülő menekülteket méltányosan el kell osztania - áll az elfogadott javaslatban.

Szigorított határellenőrzés a román-magyar határon

Ideiglenesen szigorított határellenőrzést vezetett be a román határrendőrség a román-magyar határon, ezért várhatóan nő a várakozási idő. Az ellenőrzés célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti. A román média arról számolt be, hogy a nagylaki határátkelőnél már a hajnali órákban hosszú járműsorok alakultak ki.

FRISS: Ha Magyarország, Szlovénia és Horvátország nem fogad gazdasági bevándorlókat, akkor Szerbia sem fog

Szerbia meg fogja védeni saját érdekeit, és ha Magyarország, Szlovénia és Horvátország nem fogad gazdasági bevándorlókat, akkor Szerbia sem fog - jelentette ki szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, miután megbeszéléseket folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, aki uniós pénzügyi támogatást ígért az országnak.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy országa tisztában van a migránsválság megoldása irányában teendő kötelességekkel, de ha az említett országok nem fogadnak gazdasági bevándorlókat, akkor azt Szerbia sem teheti meg, hiszen akkor minden terhet magára kellene, hogy vállaljon.

"Szerbia nem emelt kerítést, és nem is fog" - szögezte le ismét. Hozzátette, hogy folyamatosan tárgyalnak Macedóniával, hogy megoldást találjanak. "Egyértelmű, hogy egyesek nem úgy végezték a munkájukat, ahogy kellett volna" - mondta, majd úgy folytatta: Szerbia kész segíteni szomszédainak is.

Donald Tusk elmondta, hogy látogatásának elsődleges célja a menekültválság, hiszen óriási számokról van szó, emberek ezrei lépik át a határt minden nap. Kiemelte, hogy bizonyos események megerősítették abbéli meggyőződését, hogy a határok ellenőrzése elengedhetetlen feltétele az előrelépésnek. "Az EU külső határainak nem megfelelő ellenőrzése miatt néhány ország szigorít saját határellenőrzésén, és ezért nem is ítélhetjük el őket" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke. Hozzáfűzte, hogy ez a kihívás Belgrád és Brüsszel szoros együttműködését igényli, Szerbia pedig továbbra is számíthat az EU folyamatos támogatására.

Közölte, az EU azon dolgozik, hogy megerősítse a külső uniós határokat Görögországban, valamint hogy az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex a görög-macedón határon regisztrálja és ellenőrizze a migránsokat.

Magyarország segítséget nyújt Macedóniának

Kerítés építéséhez szükséges anyagot és egyéb eszközöket ad Magyarország Macedóniának - derül ki a szombati Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányhatározatból.

Az Európában és a Nyugat-Balkán országaiban kialakult tömeges bevándorlás okozta helyzetre tekintettel megszületett kormánydöntés értelmében Magyarország ingyenes tulajdonba ad a Macedón Köztársaság kormányának 25 kilométer 450-600 mm-es körsugarú és 75 kilométer 900-1000 mm-es körsugarú pengésdrótot, védőkesztyűket, egy oszlopverőgépet, 10 ujjnyomolvasót, valamint ugyanennyi számítógépet és digitális fényképezőgépet.

A kabinet a belügyminiszter feladatává tette, hogy a segítségnyújtás keretében biztosítson a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal személyi állományából az illegális migrációval összefüggő szakkérdésekben történő közreműködéshez szakértőket.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón azt közölte: a macedón miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen arról biztosította Nikola Gruevszkit, hogy Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez, legyen szó technikai, pénzügyi segítségről vagy humán erőforrásról.

Csütörtökön szemtanúkra hivatkozva media.mk című macedón hírportál azt írta, a macedón-görög határon, Gyevgyelija közelében megkezdődött egy kerítés építése, a macedón hadsereg szóvivője viszont azt mondta, nem kerítést építenek, csak előkészítik a terepet, ha esetleg ilyen döntés születne Szkopjéban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.