Így olcsóbb...

Repülőgépet kap a brit kormányfő

Különrepülőt kap a brit miniszterelnök, mivel a Downing Street szerint ez hosszabb távon olcsóbb megoldás, mint az esetenkénti repülőgépbérlés.

2015.11.19 18:51MTI

A kormány csütörtöki tájékoztatása szerint nem új repülőgépről van szó, hanem a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager mintájú, légi üzemanyag-utántöltésre kialakított gépét alakítják vissza polgári használatra, egyszeri 10 millió fontos (csaknem 4,5 milliárd forintos) költséggel.

A Downing Street számításai szerint ezzel a megoldással évente hozzávetőleg 770 ezer fontot (340 millió forintot) lehet megtakarítani. Egy chartergép igénybe vétele ugyanis óránként átlagosan 6700 fontba, az RAF repülőgépének üzemeltetése ugyanakkor óránként 2 ezer fontba kerül.

David Cameron miniszterelnök szóvivője a BBC-nek csütörtökön elmondta: a repülőgép megmarad az RAF katonaszürke színeiben és ha a kormányfő vagy miniszterei éppen nem használják, akkor továbbra is alkalmazható eredeti feladatára, vagyis a légi utántöltésre. A szóvivő szerint annyi változik, hogy beépítenek 158 ülést és feltörhetetlen kommunikációs rendszert telepítenek a gépre.

Az átalakított repülőgépet a királyi család tagjai is használhatják majd.

A döntéssel hosszú évek óta húzódó vita ért kompromisszumos véget.

Már több mint egy évtizede, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök hivatali idejében felmerült, hogy saját használatú repülőgépet kellene beszerezni a brit kormányfő és miniszterei számára annál is inkább, mivel állítólag Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom csoportjában (G7) az egyetlen ország, ahol nincs külön repülőgép a kormánytagok utaztatására.

A köznyelv annak idején már el is nevezte a tervezett különgépet "Blair Force One"-nak, az amerikai elnök által használt repülőgép, az "Air Force One" mintájára, ám a tervet végül Blair saját pénzügyminisztere - egyben ádáz riválisa és későbbi utódja -, Gordon Brown a költségvetési források szűkösségére hivatkozva sikeresen megfúrta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.