BM ORFK

Elismerésben részesültek a terrorizmust korábban támogató brit férfiakat elfogó rendőrök

Papp Károly országos rendőrfőkapitány dicséretben és jutalomban részesítette azokat a Békés megyei rendőröket, akik a lőkösházi vasúti határátkelőhelyen elfogták a korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt büntetett két brit állampolgárt.

2015.11.19 08:35MTI

A Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség két útlevélkezelője és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának egyik főügyeletese a szolgálat példamutató ellátásáért dicséretben és jutalomban részesült - írták a police.hu oldalon.

A két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.