Légi tragédia

Szíszi és Putyin a terrorellenes erőfeszítések összehangolásáról beszéltek

A terrorellenes erőfeszítések összehangolásáról, illetve a biztonsági együttműködés megerősítéséről tárgyalt szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő.

2015.11.18 14:57MTI

"A mostani idők minden korábbinál jobban megkövetelik a két ország erőfeszítéseinek összehangolását. Ennek teljes nemzetközi összefogással kell megtörténnie, amelynek magába kell foglalnia a szélsőségesség és a terror elleni határozott és elrettentő fellépést. Mostanra (a szélsőségesek) a világ minden országát célba vették anélkül, hogy bármifajta különbséget tennének köztük" - áll az egyiptomi elnöki hivatal közleményében.

A két ország közötti repülőjáratok újraindításához vezető első lépésként az államfők a légi közlekedés biztonságát megerősítő intézkedések meghozatalában is megegyeztek - adta hírül a CBC Extra egyiptomi hírtévé a Kreml közleményére hivatkozva.

A szerdai telefonbeszélgetésre egy nappal az után került sor, hogy Oroszország megerősítette: pokolgép robbanása következtében zuhant le október 31-én a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe. Egyiptomi kormánytagok a bejelentésre reagálva meglepetésüknek adtak hangot, és közölték: Kairónak továbbra sincsenek a szerencsétlenség okaira utaló bizonyítékai.

Hoszám Kamál, a polgári légi közlekedésügyi miniszter keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a repülőgép minden roncsát Kairóba szállították. Arra emlékeztetett, hogy az ott tevékenykedő műszaki vizsgálóbizottság a szerencsétlenség körülményeit felderíteni hivatott egyetlen hivatalos testület, amellyel minden félnek meg kell osztania értesüléseit. "A vizsgálatokkal kapcsolatos dolgoknak Egyiptomon belül kell történniük" - tette hozzá.

Kairót ugyanilyen váratlanul érte, hogy az orosz légügyi hatóság pénteken kitiltotta az Egypt Air egyiptomi légitársaság gépeit az orosz légtérből. Mindez egy héttel az után történt, hogy Moszkva határozatlan időre leállította az észak-afrikai országba irányuló légi közlekedést. Számos más ország is megszüntette járatait Sarm-es-Sejkbe és más egyiptomi városokba.

A történtek hatalmas csapást mértek a gyengélkedő egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra. Míg a Vörös-tenger partján elterülő üdülőváros, Sarm-es-Sejk szállodáinak a következő hónapokra jegyzett foglalásai a katasztrófa előtt a száz százalékot is elérték, mostanra ez az arány 27 százalékra zuhant.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.