Merényletek Párizsban

Tűzharc Saint-Denis-ben: a szökésben lévő terrorista a célpont? (Frissítve, videóval)

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban

2015.11.18 09:11ma.hu

Friss: az akció még zajlik, egy nő felrobbantotta magát

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban - közölte a párizsi ügyészég és más források.

Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves (Marokkóban született) belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok.

Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget. A média szerint hosszú ideje csend honol a lezárt környéken.

Rajtuk kívül még két embert előállították a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.

Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe.

Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.

Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.

Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg - közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.

Francois Hollande francia államfő szerint a "háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre".

Hajnal óta tart a lövöldözés

Forrás: Youtube

Folyamatos lövéseket hallani Párizs külvárosában, Saint Denis-ben - írja a BBC jelentésére hivatkozva az Index. A rendőrség állítólag a pénteki, 129 halálos áldozatot követelő merényletsorozat egy újabb elkövetőjével folytat tűzharcot.

Az Iszlám Államhoz (IS) köthető elkövetők kilencedik tagjának elfogásához a rendőrség Saint Denis-ben lezárta a Jaen Jaures tér körüli utakat is.

A rendőrség arra kéri a lakókat, hogy maradjanak otthonaikban az akció idején.

A rendőrség szerint Saint Denis-ben a pénteki merényletek fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoudot próbálják elfogni - írta a Reuters.

A rendőrség szerint legalább kettő, merényletekben közvetlenül részt vevő személy lehet még, akik még mindig szökésben van a pénteki terrortámadás után.

Hét terrorista már halott, ötöt azonosítottak: közülük négy francia állampolgár, egy pedig az ujjlenyomata alapján azonos azzal, akit októberben Görögörszágban regisztráltak menekültként.

A reggeli lövöldözések mindössze 1200 méterre vannak a Stade de France-tól, a stadiontól, ahol a pénteki merényletsorozatban három öngyilkos merénylő is felrobbantotta bombáját.

A szerda hajnali akció nem csupán rövid tűzváltás volt, reggel hatkor már másfél órája lehetett hallani a lövéseket. A rendőrség hangsúlyozza, hogy nem újabb terrortámadásról, hanem annak megelőzéséről van szó. A Bmftv.com egy szemtanú felvételét is bemutatta a negyedben hallható lövöldözésről.

A helyszínen a Liberation szerint három rendőr megsérült. Mindenfelé rendőrautók cirkálnak a környéken. A francia lap két személy elfogásáról is beszámolt, de az nem világos, hogy a terrorista célszemélyekről van-e szó.

A Guardian által idézett Saint Denis-i újságíró, Djamel Mazi szerint két-három ember barikádozta el magát az alvóváros központjában, a bérelt lakásukban. Az épület felett helikopterek köröznek.

A Párizs északi szélén fekvő Saint Denis-ben szerdán zárva tartanak az iskolák - közölte az alvóváros polgármestere, Didier Paillard. Egyelőre a tömegközlekedés is szünetel - írta a Guardian, sőt, lezárták az oda vezető autópályát és a metrót is.

Screenshot

BFMTV francia csatorna rendőrségi forrásokra hivatkozva hat körbe kerített gyanúsítottról számolt be. A párizsi különleges alakulatok hajnal óta tartó akciójának nemcsak Abdelhamis Abbaoud, hanem a péntek óta körözés alatt álló Salah Abdeslam elfogása is a célja. Abdeslam egyik testvérét már elfogták, a másik öngyilkos merényletet hajtott végre pénteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.