Merényletek Párizsban

Nem találtak robbanószert Hannoverben

A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.

2015.11.18 07:16MTI
Forrás: Youtube

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban - mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

Terrortámadások után a szokásosnál jóval több értesülés jut el a biztonsági szervekhez, és a legnehezebb feladatok közé tartozik ezek komolyságának, valóságtartalmának mérlegelése és ellenőrzése. A múlt pénteki párizsi merényletek miatt a hatóságok éppen egy ilyen helyzetben készültek a német-holland mérkőzésre, és az esemény fenyegetettségére utaló értesülések kora este annyira "megsűrűsödtek", hogy alapos mérlegelés után úgy döntöttek, nem rendezik meg a találkozót - fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.

Hozzátette, hogy személyesen javasolta az alsó-szászországi belügyminisztériumnak a stadion kiürítését, a mérkőzés elhalasztását. A döntést "alapos és keserű" okok miatt kellett meghozni - hangsúlyozta Thomas de Maiziere, "megelőlegezett bizalmat" kérve a lakosságtól ahhoz, hogy nem részletezi a döntés hátterét.

Előzőleg Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta, hogy robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a mérkőzés. Hozzátette: azt nem tudják, hogy a merénylők mit terveznek arra az esetre, ha nem sikerül robbantani a stadionban, ezért mindenkinek a leggyorsabban haza kell mennie.

Reinhard Rauball a késő esti sajtóértekezleten elmondta: a labdarúgó csapatokat szállító két busz 5 kilométerre volt a stadiontól, amikor megérkezett a hír a mérkőzés elmaradásáról. A buszokat biztonságos helyre irányították, és a játékosok időközben mind elindultak haza. A holland válogatott és a német csapat müncheni tagjai repülővel utaztak el Hannoverből, a többiek autóval.

A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg, majd nagyjából 15 perc múlva távozásra szólították fel a szurkolókat. Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

Később - röviddel az alsó-szászországi belügyminisztérium hannoveri központjában tartott sajtótájékoztató előtt - a tartományi főváros rendőrsége a mérkőzés biztosításával kapcsolatos információk terjesztésére nyitott Facebook-oldalán közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét.

Utóbb, már a sajtótájékoztató után, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.

A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. Meglehet, hogy a csomag egy pokolgép "utánzata", de az is lehet, hogy "több annál", mindenesetre már nem veszélyes - mondta az NDR-nek a szövetségi rendőrség egy szóvivője. Hozzátette, hogy bejelentés érkezett hozzájuk arról a gyanúsan viselkedő egyénről is, aki elhelyezte a csomagot a szóban forgó Intercity-vonaton, majd amikor utasok megszólították, pánikszerűen elmenekült a szerelvényről és a pályaudvarról.

A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.