Illegális bevándorlás

Szigorították a migránsok szerbiai ellenőrzését

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb-macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

2015.11.16 12:18MTI

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk.

A migránsválság kezdete óta mintegy félmillió embert regisztráltak a macedón határ melletti befogadóközpontban, a Közel-Keletről érkezők fele adott át menedékjogi kérelmet, ám még az elbírálás előtt elhagyta az országot, eleinte Magyarország, majd - a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárását követően - Horvátország felé.

Szerbia továbbra sem emel kerítést határain, a téli időszakra készülve egyre több ideiglenes befogadóközpontot épít, hétfőn a magyar határhoz közeli Szabadkán nyílik meg egy 150 fő befogadására alkalmas objektum. A nyugat-balkáni ország hatezer migráns befogadását vállalta.

A párizsi merényletekre reagálva Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az Alo című belgrádi napilapban közölt írásában elfogadásra és toleranciára intett.

"Bárki, aki a párizsi tragédiát a muszlimok és az iszlám elleni gyűlöletkeltésre használja, ugyanazon a véres úton jár, mint azok, akik ártatlan emberekre lőttek a párizsi kambodzsai étteremben, vagy a Bataclan teremben tartott koncert résztvevőire nyitottak tüzet" - írta.

A szerb kormányfő a legfőbb feladatnak a gyűlölet megállítását nevezte, valamint kiemelte, hogy világszinten kell megtalálni a terrorizmus elleni megoldást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.