Merényletek Párizsban

Olasz miniszterelnök: a terrorizmus kihívása még évekig tarthat

Számos olasz városban megemlékeztek a párizsi áldozatokról.

2015.11.14 19:51MTI

A terrorizmus elleni harcban való összefogásra szólította fel az olasz pártokat Matteo Renzi olasz miniszterelnök a parlamenti pártok frakcióvezetőivel szombaton tartott megbeszélésen. Számos olasz városban megemlékeztek a párizsi áldozatokról.

A találkozón részt vett Angelino Alfano belügyminiszter, Paolo Gentiloni külügyminiszter, Roberta Pinotti védelmi miniszter, valamint az olasz titkosszolgálatok vezetői is.

Matteo Renzi megosztottság és politikai viták helyett összefogásra szólította fel az olasz pártokat. Hangsúlyozta, hogy az olasz közvéleményt megrázta a párizsi terrortámadás, és a politikának most az a feladata, hogy egységet és felelősségteljes magatartást mutasson.

"Egységes Olaszországra van szükség!" - fogalmazott Matteo Renzi. Hozzátette, hogy Olaszországot nem fenyegeti azonnali veszély, de a franciaországi merényletek "lépésváltást jelentenek a Nyugat fenyegetettségében". Az olasz kormányfő kijelentette, hogy a terrorizmus kihívása még évekig eltarthat: az olaszországi terrorizmus éveit és a szervezett bűnözés által elkövetett merényleteket is túlélő Itália azonban "ezt a kihívást is le fogja küzdeni".

Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga vezetője szerint Matteo Renzinek és Angelino Alfanónak "fel kell ébrednie": hangzatos kijelentések helyett a terrorizmust egyedül a nemzetbiztonságra fordított források növelésével, a bevándorlás megállításával és az illegális bevándorlók kiutasításával lehet elérni, "máskülönben Renzi és Alfano a terroristák bűntársai lesznek".

Olaszország számos városában megemlékeztek a franciaországi áldozatokról, köztük a francia határtól nem messzi Livornóban, valamint Milánóban és Firenzében is. A római prefektus biztonsági okokból nem engedélyezett demonstrációt a francia követségként működő Farnese-palota előtti téren, ezt végül a Piazza del Popolo terén tartottak meg. A kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) rendezte megmozdulás a Párizs polgáraival címet kapta: a résztvevők mécsesekkel a kezükben fejezték ki szolidaritásukat a franciákkal. Az emlékezésen részt vettek a római kerületi polgármesterek, az olasz szakszervezetek és a római zsidó közösség képviselői is. Több városban a francia zászlót is kitűzték az olasz mellé.

Szombat este az olasz házak ablakaiba tett gyertyákkal emlékeznek meg a párizsi áldozatokról. Vasárnap az olasz templomokban szintén értük imádkoznak a püspöki kar bejelentése szerint, hétfőn pedig az oktatási intézményekben egyperces csenddel adóznak a halottak emlékének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.