Terrorizmus

Merényletek Párizsban - Megdöbbent a világ

Bekövetkezett az, amitől mindenki hónapok óta tartott - megrendülés és gyász világszerte.

2015.11.14 09:20MTI

Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke angolul és franciául is közzétette reagálását az egyik népszerű közösségi oldalon. Azt írta: megdöbbenéssel követi az eseményeket. A politikus teljes szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította a franciákat és a francia hatóságokat.

Hasonlóan reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mély megdöbbenésének adott hangot, és szintén teljes szolidaritásáról biztosította Franciaország népét.

Juncker rövid közleményt is kiadott még az éjjel, amelyben a Francois Hollande francia elnöknek küldött üzenetét ismertette.

"Megráz és felháborít, hogy Franciaországra ebben a pillanatban a leggyűlöletesebb terrorizmus csapott le" - írja Juncker, aki egyúttal tudatta: bízik abban, hogy a francia hatóságok és a francia nép közösen képes lesz megbirkózni ezzel az újabb megpróbáltatással.

"Ma minden gondolatom és részvétem Franciaországé és a franciáké" - zárta levelét az Európai Bizottság elnöke.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szörnyűségnek nevezte az eseményeket.

"Franciaország mellett állunk. A terrorizmus soha nem győzi le a demokráciát" - nyomatékosította a norvég politikus.

Martin Scuhlz, az Európai Parlament (EP) elnöke tudatta: szörnyű hírek érkeznek Párizsból. Az áldozatok családjait együttérzéséről, a hatóságokat pedig támogatásáról biztosította rövid üzenetében a német politikus.

Az EP frakcióvezetői közül is többen megszólaltak a történtek miatt. Manfred Weber, a legnagyobb, néppárti képviselőcsoport német elnöke azt írta: mindannyian franciák vagyunk, Európa szorosan összetart.

Mély megdöbbenésének adott hangot a szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella is, aki szintén a franciák melletti kiállást hangsúlyozta.

Syed Kamall, a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, az európai konzervatívok és reformerek vezetője vérlázítónak nevezte a történteket, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatokat, hozzátartozóikat és a mentőalakulatok bátor tagjait.

Guy Verhofstadt, a liberálisok első embere minden párizsi számára részvétét fejezte ki, és mint írta: megdöbbentette a terrorcselekmény.

"Európa ma éjjel nem lesz képes nyugovóra térni" - húzta alá Verhofstadt.

Rövid üzenetében a radikális baloldal frakcióvezetője, a német Gabi Zimmer is megdöbbenését fejezte ki, és teljes szolidaritásáról biztosította a franciákat.

A zöldek társelnöke, a szintén német Rebecca Harms az eseményeket röviden összefoglalva azt írta: micsoda szörnyűség; ami történt, "hihetetlen".

Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője azt írta: szörnyűség, ami történt, és amíg helyre nem áll a rend, pártja felfüggeszt minden kampánytevékenységet.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak

A véres események egyértelműen mutatják, hogy közös európai fellépés szükséges a terroristák megfékezésére. A KDNP csatlakozik a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál.

Áder: határozottan elítéljük a terrorizmust

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. "Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható a levélben.

Áder János közölte: "hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

 

A Fidesz osztozik a francia nemzet fájdalmában

A Fidesz szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: Párizs gyásza és félelme ma minden európaié.
A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül - tették hozzá.

DK: megrendítő és felháborító a terrortámadás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint egyszerre megrendítő és felháborító a párizsi terrortámadás és a legkevesebb, hogy a gyászban osztoznak az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel.

A volt miniszterelnök szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk. Azt írta, 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz, szinte minden meg fog változni.

"Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk". Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

Jobbik: bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk

Vona Gábor, a párt elnöke szombati  közleményében azt írta, bár még keveset tudni a merényletek konkrét hátteréről, a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.

MSZP: a világ polgárainak összefogására van szükség

A  párizsi merénylethez hasonló "gaztettek" megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig politikai és vallási nézeteiktől függetlenül sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassák a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat.

Az ellenzéki párt szombati közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Közölték továbbá: a terrorizmus elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.