Korrupció

Továbbra is börtönben marad Ivo Sanader volt horvát kormányfő

Ivo Sanader volt horvát kormányfő továbbra is őrizetben marad, a horvát legfelsőbb bíróság ugyanis elfogadta a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését Sanader óvadékát illetően, és visszautalta az ügyet újratárgyalásra.

2015.11.12 18:48MTI

A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, illetve új tárgyalást rendelt el. Mivel tartottak attól, hogy a vádlott megszökik, óvadékot rendeltek el. Sanader a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését vállalta.

Sanader ügyvédei azóta már kétszer ajánlottak fel ingatlant óvadékként - amelyek értéke szerintük meghaladta a 12,4 millió kunát -, de a bíróság egyik esetben sem találta teljesnek ezeknek az ingatlanoknak a dokumentációját, s emiatt nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését. A védelemnek harmadszori próbálkozás után mégis csak sikerült elfogadtatnia a zágrábi megyei bíróság tanácsával az óvadékot, amely ellen azonban az USKOK a törvényes időn belül fellebbezést nyújtott be. Ez utóbbit hagyta most jóvá a horvát legfelsőbb bíróság. Így a vádlott továbbra is börtönben marad.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.