Mol-INA-ügy

Elnapolták Sanader újrakezdődő perét

Újrakezdődött szerdán, de mindjárt el is napolták december elejére Ivo Sanader volt horvát kormányfő egyesített perét, amelyet azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és az ügyet visszautalta a zágrábi megyei bírósághoz.

2015.11.11 13:03MTI

A Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében szerda délelőtt kezdődött tárgyalást azért napolta el a bíróság, mert a főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) új bizonyítékokkal állt elő az ügyben. A több mint százoldalas dokumentum eddig nem képezte a vád tárgyát, ezért Sanader ügyvédei időt kértek, hogy áttanulmányozhassák.

A volt kormányfő védői korábban a sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy miután túllépnek a bíró személyét érintő kérdéseken - a legfelsőbb bíróság nemrég megtiltotta Ivan Turudic bírónak, hogy ismét ő tárgyalja Sanader ügyét -, mindenképpen kérni fogják a volt miniszterelnök és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója perének az egyesítését, hiszen van rá jogi lehetőség, és a jelenlegi helyzetben eleve értelmetlen, hogy külön fut a kettő.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet, és újratárgyalást rendelt el.

A horvát legfelsőbb bíróság szeptember végén megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben is, amelyben azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. A vádlott a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését is vállalta, ennek ellenére Sanader még mindig nem hagyhatta el a börtönt.

Egy harmadik perben is folyik eljárás Sanader ellen. A Planinska néven elhíresült korrupciós perben azzal vádolják, hogy kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél magasabb áron való eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból. Ez utóbbi ügyben nincs jogerős ítélet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.