Illegális bevándorlás

Lázadás tört ki a Karácsony-szigeten

Lázadás tört ki hétfőre virradóra az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten, egy zárt menekülttáborban az egyik ott élő menedékkérő halálát követően. Sajtójelentések szerint a bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést.

2015.11.09 11:33MTI

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték, hogy "zavargások vannak", de dolgoznak a rend helyreállításán. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Lázadás tört ki hétfőre virradóra az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten, egy zárt menekülttáborban az egyik ott élő menedékkérő halálát követően. Sajtójelentések szerint a bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést.

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték, hogy "zavargások vannak" a nyugat-ausztráliai Perth városától 2650 kilométerrel északnyugatra található sziget bevándorlási központjában, és mint hangsúlyozták, dolgoznak a rend helyreállításán. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A helyi média arról is beszámolt, hogy a menekülttáborban élők a létesítmény több pontján tüzet gyújtottak, törtek-zúztak, és átvették az ellenőrzést, az őrök pedig elmenekültek.

A Radio New Zealand (RNZ) úgy tudja, hogy a táborban a lázadók gumibotokkal és rudakkal vannak felfegyverezve. Az egyik menedékkérő az új-zélandi rádióadónak azt mondta: a lázadás azután tört ki, hogy rábukkantak egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Egyelőre nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A karácsony-szigeti táborban élők már régóta panaszkodnak a rossz bánásmódra. Az idén májusban közzétett hivatalos adatok szerint az indiai-óceáni szigeten 149 bevándorlót tartanak fogva.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre - a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába - szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.