Merénylet

Újabb gázolásos merénylet Ciszjordániában

Újabb gázolásos merénylet történt szerda délután Ciszjordániában, a támadásban egy izraeli katona súlyosan megsebesült az izraeli média értesülése szerint.

2015.11.04 20:44MTI

Egy palesztin autójával az út mentén álló katonák közé hajtott Hebron mellett, és az egyik várakozó katonát életveszélyesen megsebesítette. A történteket egy palesztinok által készített videófelvétel rögzítette, amelyet a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja is megjelentetett.

Az izraeli biztonságiak a helyszínen lelőtték a szándékosan sérülést okozó sofőrt. A mentők a sebesült katonát a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították, ahol az orvosok a tízes tévécsatorna híradása szerint az életéért küzdenek.

Palesztin források szerint az akciót egy huszonhárom éves hebroni fiatal hajtotta végre.

A kődobálásos merényletek elharapódzása nyomán a kneszet harmadik, végső szavazással is jóváhagyta a kövekkel hajigálókat büntető törvény megszigorítását. Az új jogszabály szerint minimum három éves szabadságvesztéssel kell sújtani az autókat kövekkel dobálókat, s a büntetés csak különlegesen indokolt esetben enyhíthető.

Az ötvenegy szavazattal tizenhét ellenében elfogadott törvénymódosítás szerint a kiskorú bűnelkövetők esetében súlyos bírsággal sújtják a szülőket is, és a börtönbe zárt kiskorúak szüleitől megvonják állami népjóléti juttatásaikat is gyermekük elzárása idejére.

Az új jogszabályt ideiglenesen fogadták el, három év elteltével a kneszetnek ismét szavaznia kell róla. A törvénnyel elrettentő hatást akarnak gyakorolni a gyakorivá vált jelenséggel szemben, amely a javaslatot előkészítő bizottságban elnöklő politikus szerint valójában gyilkossági kísérlet.

Dzsamal Zahalka, a kneszet arab képviselője elítélte a szigorítást, mert szerinte az új jogszabály csak olajat önt a tűzre, és logikátlannak nevezte a szülők megbüntetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.