Illegális bevándorlás

Milanovic: nem lesz fegyveres konfliktus a Balkánon

Még akkor sem, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot - reagált Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden Angela Merkel német kancellár előző esti kijelentésére.

2015.11.03 18:41MTI

A kancellár egy fórumon hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánon megint vannak helyenként feszültségek, amelyek miatt kezdeményezte a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén "ismét katonai összetűzések" történjenek.

Milanovic újságíróknak nyilatkozva mindazonáltal úgy vélte, hogy Németország nem tudja lezárni határát. "Horvátország ezt sokkal gyorsabban meg tudja tenni, mint Németország" - jegyezte meg, de hozzátette, hogy "megérti a német kancellár aggodalmát".

Eközben Miro Cerar szlovén miniszterelnök Ljubljanában arról beszélt, hogy Szlovénia megerősítené schengeni határát - ha szükséges, akár kerítéssel is -, amennyiben a menekültáradat nem csökken.

"Szlovénia nem zárja le a határait, de szeretnénk sikeresen kézben tartani ezt az áramlást" - mondta a sajtónak kedden.

Szlovénia technikai akadályokkal igyekezne irányítani az emberáradatot. "(Határ-)ellenőrzést kell végeznünk, mi a schengeni határ őrzői vagyunk" - szögezte le Cerar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.