Pár óráig megállt a levegő is

Izzadtak a csehek Moszkvában, de nem tört ki diplomáciai botrány

Moszkvában néhány órán át akadályozták a cseh parlament küldöttségének utazását.

2015.10.22 16:44MTI
freedigitalphotos.net/adam

Néhány órán át akadályozták csütörtökön a moszkvai Seremetyjevo repülőtér munkatársai egy cseh parlamenti küldöttség továbbutazását Uljanovszkba, ahol a politikusok részt vesznek az egykori csehszlovák légiósok emlékművének leleplezésén.

Az eset háttere nem világos. A cseh külügyminisztérium félreértésről, tévedésről beszélt, és azt közölte, hogy az orosz fél szerencsétlen adminisztratív döntés következményének tudja be a történteket.

A Petr Gazdík, a cseh képviselőház első alelnöke által vezetett küldöttség tagjait először vámellenőrzésnek vetették alá az oroszok, majd mintegy öt órán át nem engedték őket vissza a cseh különgépre. Az oroszok azzal magyarázták a küldöttség feltartóztatását, hogy a cseh hadsereg különgépére Moszkvában többen akartak felszállni, mint ahányat a csehek előzőleg jeleztek.

Gazdík szerint a különgép azért állt meg Moszkvában, hogy a delegációhoz az ottani cseh diplomáciai misszió több tagja is csatlakozhasson. Az oroszok azonban nem akarták felengedni a repülőgépre azokat, akik nem szerepeltek a korábban leadott listán.

A cseh képviselőház jobboldali ellenzéki alelnöke szerint "súlyos" incidensről van szó, amelyre a cseh félnek diplomáciai jegyzékben kellene reagálnia. "Elfogadhatatlan, hogy az oroszok mondják meg, hányan szállhatnak fel egy cseh különgépre" - mondta Petr Gazdík.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.