Illegális bevándorlás

Winter is coming - megpihenni sem állnak meg a befogadóközpontokban

Októberben már napi 4-5 ezerre nőtt a macedón-szerb határt átlépők száma, illetve ennyien regisztráltatják magukat a határ közelében fekvő presevói központban.

2015.10.06 11:14MTI
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Minél hamarabb papírokhoz szeretnének jutni, és tovább akarnak menni Horvátország felé a Macedóniából Szerbiába érkező migránsok, ezért már megpihenni sem akarnak a presevói befogadóközpontban - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden.

Októberben már napi 4-5 ezerre nőtt a macedón-szerb határt átlépők száma, illetve ennyien regisztráltatják magukat a határ közelében fekvő presevói központban. A regisztrációnál hosszú sorok állnak, a migránsok a pihenés helyett éjszaka is inkább az ügyintézést választják, nem szeretnék ugyanis alvásra "pazarolni" az idejüket. Az RTS tudósítójának jelentése szerint azok, akik már nem bírják tovább, hálózsákokban és sátrakban az utcán alszanak, hogy közel legyenek a regisztrációs helyhez.

Sokan arról is hallottak, hogy Magyarország lezárná a Horvátországgal közös határát is, ahogyan Szerbia esetében tette, ezért minél hamarabb igyekeznek megtenni a Nyugat-Európába vezető útjukat.

A helyszínen tartózkodó orvosok elmondták, hogy a leggyakrabban megfázási és kimerültségi tünetekkel keresik fel őket, de a nyugtatókat elutasítják, mert nem akarnak aludni. A vöröskereszttől meleg élelmet, adományozóktól pedig ruhát és lábbelit kapnak.

A főleg Szíriából és Afganisztánból érkező migránsok célja általában Németország, a befogadóközpontnál várakozó autóbuszok és taxik azonban csak a horvát határig szállítják őket, ahonnan gyalog indulnak tovább, majd a határon átkelve ismét buszokkal és vonatokkal jutnak el a magyar határig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.