Illegális bevándorlás

Közös nyilatkozatot írtak alá a V4-ek ombudsmanjai

A menekültek emberi jogi helyzetével kapcsolatban írtak alá közös nyilatkozatot a V4-es országok ombudsmanjai pénteken Visegrádon, az éves találkozójukon.

2015.10.02 16:32MTI

Ebben hitet tesznek amellett, hogy a menekültek iránti felelősségvállalás az európai államok erkölcsi és jogi kötelezettsége.

A dokumentumban Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ombudsmanja úgy fogalmazott: az üldöztetés, a háború vagy a fegyveres konfliktusok elől menekülő idegenek befogadása olyan, humanitárius megfontolásokon alapuló gyakorlat, amelyet a civilizált társadalmak kezdettől fogva alkalmaznak.

A tömeges migráció következtében létrejött példátlanul súlyos helyzet az emberi jogi követelményeknek megfelelő együttműködést követel minden államtól, beleértve a visegrádi négyek országait is - fogalmaztak.

A nyilatkozatban kifejtették: az ombudsmanok hagyományos alapfeladata Európa-szerte a legsérülékenyebb társadalmi csoportok tagjainak védelme, e védendő körbe tartoznak mindazok, akik az országukat elhagyni kényszerülnek, jogi státusuktól függetlenül.

Azt írták, világszerte csaknem 60 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, sok közöttük a családjával menekülő vagy attól elszakított gyermek és az idős ember. Sokan vallásuk vagy származásuk miatt kényszerültek elhagyni otthonukat, és "mindannyian különleges védelmet igényelnek". Az ombudsmanok hangsúlyozták azt is, hogy a menekültekre nem lehet egységes csoportként tekinteni, alapjogaik biztosítása ezért a nemzetközi közösség, szűkebb értelemben pedig a befogadó államok, társadalmak feladata és felelőssége. A befogadó államoknak személyre szabott, egyéniesített, alapos vizsgálat után kell dönteniük arról, hogy valakinek biztosítható-e a nemzetközi védelem.

Az aláírók leszögezték: a törvények által megszabott hatáskörükön belül arra törekednek, hogy országaik hatóságai minden egyes migránst és menekültet emberségesen, nem megalázó módon, a törvények, az EU-irányelvek, a nemzetközi és európai szerződéses kötelezettségek tiszteletben tartásával kezeljenek.

A kétnapos tanácskozást követő sajtótájékoztatón Székely László, az alapvető jogok biztosa azt mondta: a találkozó rávilágított arra, hogy a migrációval és a menekültekkel kapcsolatos problémában "jelentős létszámbeli különbségekkel vagyunk érintve".

Jana Dubovcová szlovák ombudsman arról szólt, hogy a különösen veszélyeztetett, sérülékeny csoportokkal kapcsolatban számos probléma azonos vagy hasonló, de vannak teljesen eltérő helyzetek és eljárások is, és a találkozó lehetőséget adott a tapasztalatcserére, a tanulásra.

Anna Sabatová cseh biztos szerint a V4-es államok ombudsmanjai munkájukkal a nyilvánosságot is befolyásolják, és a társadalomban olyan utat nyitnak, amely elvezethet az emberi jogok betartásához.

Stanislaw Trociuk lengyel biztoshelyettes fontosnak nevezte, hogy megismerkedhettek a magyarországi helyzettel, amely - mondta - nem összehasonlítható a lengyellel. Közölte, Lengyelországban is vannak bevándorlók, de ők inkább gazdaságiak és főleg Ukrajnából érkeznek, számukra például nem gond a nyelv, dolgozni akarnak és be tudnak illeszkedni az ottani társadalomba.

A V4-ek ombudsmanjai 2004 óta évente találkoznak, hogy megvitassák a jogvédelem időszerű helyzetét, követelményeit. A visegrádi találkozón a biztosok és munkatársaik beszéltek a jövő nemzedékek és a nemzetiségek jogainak érvényesüléséről, valamint a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, a fogvatartottak, a kiemelten védendő társadalmi csoportok helyzetéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.