Szíria

Párizs szerint a francia és orosz elnök megpróbálta közelíteni az álláspontját

Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta közelíteni álláspontját a szíriai válság politikai rendezéséről, amelynek legvitatottabb pontja Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa".

2015.10.02 15:57MTI

A két ország vezetője Párizsban egyeztetett a politikai átmenetről kialakított álláspontokról, mielőtt tárgyalóasztalhoz ültek Angela Merkel német kancellárral és Petro Porosenko ukrán államfővel az ukrajnai békefolyamat újraindítása érdekében.

A nyugati országok késznek mutatkoznak arra, hogy a tárgyalásokba bevonják a szíriai rezsim képviselőit, de csak azzal a feltétellel, ha a folyamat végén Aszad távozik a hatalomból. Oroszország viszont kitart hagyományos szövetségese mellett.

A válság kezdetéhez képes viszont a nyugatiak már nem követelik a szíriai elnök azonnali távozását. Francois Hollande francia elnök szeptember 8-án annyi mondott, hogy a kérdés egy adott pillanatban fel fog merülni az átmenet folyamán.

A francia és az orosz elnök megvitatta a Franciaország által a szíriai katonai beavatkozáshoz támasztott három feltételt: a légicsapások Szíriában kizárólag az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet célozhatják, más célpontokat nem, a civil lakosság biztonságának elérését, és a politikai átmenet beindítását - hangsúlyozta az elnöki hivatal.

Három évvel ezelőtt a genfi tárgyalásokon a nemzetközi közösség megállapodott abban, hogy egy átmeneti kormányt hoznak létre Szíriában az ellenzék és a szíriai rezsim képviselőivel, de ez azóta sem valósult meg.

Oroszország szerdán légicsapásokat indított Szíriában, hivatalosan minden terrorista csoport ellen. Párizs más nyugati államokhoz hasonlóan úgy véli, hogy az első orosz légi csapások Szíriában nemcsak az Iszlám Állam állásait célozták, és a civil lakosság körében is áldozatokat szedtek.

Moszkva viszont azt kifogásolja, hogy Franciaország a "jogos önvédelem" címén indított vasárnap légicsapásokat Szíriában, miközben nincs bizonyítéka arra, hogy a Párizsban végrehajtott terrortámadásokat ténylegesen Szíriában készítették elő.

Franciaország egyébként egy újabb ENSZ-konferenciát is kezdeményez Szíriáról a 2012 júniusi és a 2014 februári genfi találkozók után, amelyek nem jutottak eredményre. Az utolsó egyeztetések a szíriai elnök sorsa miatt jutottak zátonyra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.