Harc az Iszlám Állam ellen

Szélsőségeseket bombáz Oroszország a Közel-Keleten

Az Iszlám Állam által kikiáltott "kalifátus" kvázi "fővárosának" számító Rakka városára, illetve egy attól nem messze lévő katonai repülőtérre is csapásokat mértek, amelyekben legalább tucatnyi dzsihadista életét vesztette.

2015.10.02 13:36MTI

Orosz harci repülőgépek támadtak egy kulcsfontosságú, az Iszlám Állam (IÁ) ellenőrzése alatt álló települést a közép-szíriai Homsz tartományban péntekre virradó éjjel, a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Rakkában pedig tucatnyi szélsőségessel végeztek további csapásokban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú emigráns szíriai szervezet igazgatója azt is közölte, hogy az oroszok az Iszlám Állam által kikiáltott "kalifátus" kvázi "fővárosának" számító Rakka városára, illetve egy attól nem messze lévő katonai repülőtérre is csapásokat mértek, amelyekben legalább tucatnyi dzsihadista életét vesztette. Ezzel párhuzamosan szíriai katonai források és az állami tévé arról számoltak be, hogy az orosz gépek Idlíb, Hama és Aleppó tartományban 18 csapást mértek az Iszlám Állam állásaira péntekre virradó éjjel.

Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség szerint a hivatalos szíriai szervek által ismertetett újabb célpontok legalábbis részben olyan területeken helyezkednek el, ahol az oroszok már korábban is bombáztak, s amelyek nem az Iszlám Állam, hanem a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló más felkelőcsoportok ellenőrzése alatt állnak. Idlíb és Hama tartományban nincsenek komoly erői az Iszlám Államnak, Aleppóban pedig számos más csoport is harcol, mind az IÁ, mind Aszad erői ellen.

Oroszország szerdán kezdett légicsapások az Iszlám Állam és más "terrorista" csoportok ellen Szíriában, Aszad kérésére és a kormányerőkkel együttműködve. Ugyanakkor az Egyesült Államok és szövetségesei azt gyanítják, hogy az orosz támadások elsősorban Aszad megsegítését szolgálják a terrorizmus elleni harc leple alatt, és a célpontok között egyes jelentések szerint mérsékeltnek tartott, nyugati államok által támogatott fegyveres csoportok is voltak, amelyek az Iszlám Állam és Aszad ellen is harcolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.