Harc az Iszlám Állam ellen

Az orosz hadsereg ismét légicsapásokat hajtott végre Szíriában

A harci repülőgépek az Iszlám Állam dzsihadista milíciát támadták az ország központi és nyugati részében.

2015.10.01 21:45MTI

Az orosz légierő csütörtökön ismét légicsapásokat hajtott végre a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők ellen Szíriában: a harci repülőgépek az Iszlám Állam dzsihadista milíciát támadták az ország központi és nyugati részében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a harci gépek nyolc bevetés során a szélsőséges iszlamisták öt állására mértek csapást Hama és Idlíb tartományokban. Az orosz légierő harmadik alkalommal hajtotta végre légicsapások sorozatát Szíriában.

Ezt megelőzően a csütörtökre virradó éjszaka folyamán és szerdán mértek csapást a lázadók állásaira.Oroszország szerdán indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére, a négy és fél éve polgárháború sújtotta közel-keleti országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve.

Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nem csak az IÁ állásait, hanem más lázadócsoportokat támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is. A helybéliek eddig nem látott pusztításról számoltak be.

Fegyverekkel látja el a kurdokat Oroszország az iraki kormány közvetítésével

Oroszország fegyverekkel látja el a kurdokat az iraki kormány közvetítésével - közölte sajtótájékoztatóján az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön. "Az iraki kormány közvetítésével szállítunk fegyvereket a kurdoknak" - mondta a külügyminiszter. Hozzátette, a kurdok fegyverekkel kapcsolatos kérését a bagdadi kormány jóváhagyásával teljesíti Moszkva.

Orosz katonai és diplomáciai források múlt héten közölték, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak egy közös "információs központot" hozott létre Bagdadban. A források szerint a bagdadi központban a négy ország vezérkarának képviselői dolgoznak, feladatuk az IÁ elleni harccal kapcsolatos információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése és cseréje. Később az IÁ elleni közös katonai bevetéseket is ott koordinálhatják.

Lavrov csütörtökön a központ jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy a létesítmény "résztvevői vagy kontingensek, vagy felderítők felett rendelkeznek, amelyek igen hasznosnak bizonyulhatnak a műveletekben". A külügyminiszter hozzátette, a kurd autonóm területek képviselői is jelen vannak a központban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.